7-9 Ay Arası Bebek Gelişimi

7- 9 Ay Arası Bebek Gelişimi

7-9 Ay arası bebek gelişimi dönemi fiziksel olarak daha rahat bir dönemdir.

7 Aylık Bebek Gelişimi

Yedinci ayla birlikte bebek gelişimi tüm hızıyla ilerlerken boy ve kilo artışı bu dönemde nispeten yavaşlayabilir. Bebekler artık rahatça ve desteğe ihtiyaç duymadan oturabilir, katı gıdaları daha rahat şekilde tüketebilirler. Motor becerilerinin gelişmesiyle, tutma ve kavrama hareketleri çeşitlenir, istedikleri nesneleri rahatça tutup sürükleyebilir ve pek tabi düşürebilirler. Bazı bebekler emekleyebilir bile.

Diş çıkarma genellikle 5-7 ay arası bir zamanda gerçekleşse de, 12 aya kadar hiç diş çıkmaması da anormal bir durum değildir. İlk diş genellikle alt çenenin ortasında baş verir. Bebeklerde diş gelişimi ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 7 aylık bebekler katı gıdalara karşı meraklıdır. Yutarken boğazına takılmayacak, yumuşak gıdaları tercih etmenizde fayda var. Tuz, şeker ve tereyağı içeren besinleri bebeğinizden bir süre daha uzak tutmanız gerekiyor. Ayrıca daha önce belirttiğimiz gibi inek sütü, yumurta akı ve meyve suları alerjen riski yüksek gıdalar olduğu için, 1 yaş altı bebekler için sakıncalı olabilir. Fındık, ceviz, elma dilimi gibi sert gıdalar bebeğinizin boğazına takılabileceği için risk oluşturabilirler.

Bebekler desteksiz bir şekilde oturabilme becerisini genellikle 7. ayda kazanırlar. Artık hem evde hem de ev dışında mama sandalyesinde oturup sizler ile aynı masada vakit geçirme konusunda çok istekli olurlar. Bu dönemde mama sandalyesi sadece yemek zamanlarında değil gün içinde oyuncakları ile oynarken de oturabileceği bir alan haline dönüşür. Özellikle ev dışındaki mama sandalyelerinin hijyen koşulları oldukça yetersiz. Biz anneler sürekli elimizde bir ıslak mendil bebeğimiz oturmadan önce her yeri temizlemeye çalışıyoruz. Oysa ki bu şekilde mikrop ve bakterileri yok etmek mümkün değil. Her annenin çantasında bir Zuppers Fonksiyonel Örtü olmalı. Örtümüz her mama sandalyesine uyumludur; tepsi dahil olmak üzere bebeğinizin el ve kolları ile sırtı mama sandalyesine temas etmez, mikroplar ile teması kesilir.

Bebeğiniz sürünerek, yuvarlanarak veya emekleyerek sizi şaşırtacak kadar uzağa gidebilir, eğer şimdiye kadar yapmadıysanız ev içinde bebeğinize için zararlı olabilecek eşyalara karşı önlem almanın tam zamanı. Özellikle prizlere, sert veya sivri mobilya köşelerine, kalorifer peteklerine vb. karşı gereken önlemi almanız, ileride sizi daha büyük endişelerden uzak tutacaktır. Bir oyun halısı üstünde veya sert kısımları minderlerle kapatarak yavrunuz için güvenli bir oturma alanı oluşturabilirsiniz. 

Bebeğiniz artık sosyal ihtiyaçları daha da arttığından dolayı, yalnız kalmaktan pek hoşlanmaz. Bu sebeple gece uyandıklarında onunla ilgilenmeniz için ağlayarak sizi uykunuzdan uyandırabilirler. Bebeğiniz bu dönemde ondan istediğiniz şeyleri yapmayı reddedebilir, inatlaşma davranışında bulunabilir veya otoritenizi test edebilir. Tabi bu onun ileride huysuz bir insan olacağının anlamına gelmiyor, her geçen gün gelişen kimliklerini bağımsız bir birey olmaya hazırlıyorlar. Bu sosyal gelişimlerinin doğal bir parçası.

Bu ay içinde bebekler çoğunlukla basit sesleri rahatça çıkarabilir. Yavrunuz çıkardığınız sesleri taklit etmeye çalışıp “anne” , “baba” gibi basit sesleri size hediye edebilir. Ancak bu sesleri çıkarmanın belirli bir zamanı yoktur, bazı bebekler bu sesleri 5-6 aylıkken çıkarabilirken, bazı bebeklerden bu sözcükleri duymanız için birkaç ay daha beklemeniz gerekebilir. Bebekler çıkardıkları bu seslerin anlamını henüz bilemezler, annelerine baba veya babalarına anne diyebilirler, siz hangi sözcükleri ona bolca tekrarlarsanız bebeğinizin ilk çıkaracağı sözcük muhtemelen o olacaktır.

7 Aylık Bebeklerde Endişe Etmeniz Gereken Durumlar

  • Yerinden hiç hareket etmiyorsa ve yer değiştiremiyorsa
  • Anne-baba veya sıkça kendisiyle ilgilenen kişiyi tanıyamıyorsa
  • Düşük-orta şiddette sesleri duyamıyorsa.
  • Oturdukları vaziyette vücutlarını kasıp, rahat edemiyorlarsa

Doktorunuza danışmanızı öneririz.

8 Aylık Bebek Gelişimi

İlk 6 aydan sonra hareket kabiliyetlerinin biraz daha artmasıyla, bebeklerin birincil meşguliyeti çevrelerini keşfetme çabası olacaktır. Bulundukları yerdeki oyuncaklardan, ev eşyalarına hemen her şeyi daha yakından görmek ve fonksiyonunu öğrenmek isterler. Nadiren girebildikleri bir oda veya perdenin arkasında kalan duvar onun keşfetme iştahını kabartabilir ve o bölgeyi incelemek isteyebilir. Bebeklerin çoğu sekizinci aylarında emeklemeye başlarlar. Ancak daha önce belirtildiği gibi; emekleme, yürüme, konuşma gibi temel gelişimlerin belirli bir zamanı yoktur. Emekleme kabiliyeti 7-10 ay arasındaki bir zamanda edinilir.  Bebeğinizi emeklemeye teşvik etmek için ona karın ve bacak egzersizleri yaptırabilir, sevdiği bazı oyuncakları uzanarak veya emekleyerek alabilmesi için biraz uzağa yerleştirip onu oradan alma çabasını izleyebilirsiniz.

8 aylık bebeklerin temel besin kaynağı hala anne sütü ve/veya devam sütü olsa da, katı gıdaların tadını keşfetmeleri onların süt emme iştahını azaltabilir. Katı gıdaları ve anne sütünü belirli bir düzende yavrunuza sunmak bu problemi giderecektir. Katı gıdalara karşı bir limit koymamak, yavrunuzun temel ihtiyacı olan anne sütüne ilgisini azaltabilir. Katı gıda olarak, havuç, karnabahar ve iyice yumuşamış olması kaydıyla fasulye gibi haşlanmış ya da buğulanmış sebzeler veya potasyum ve kalsiyum açısından zengin muz, kiraz gibi yumuşak meyveler 8 aylık bebeklerin seveceği besinler arasındadır. Tabii kiraz gibi meyveleri vermeden önce çekirdeğini çıkarmayı unutmayın.

Sosyal becerilerinin her geçen gün artmasıyla birlikte yavrunuz 6. aydan sonra, gelişimlerinin doğal bir basamağı olarak, duygusallaşabilir ve daha çok ilgi talep edebilir. Sizden ayrıldıklarında huysuzlanıp ağlayabilir, yorulup uykusu geldiğinde ayrılma kaygısı uykuya dalma zamanını erteleyebilir. Bu süreç sizler için biraz yorucu olsa da, bunun doğal bir aşama olduğunu unutmamanız gerekiyor. Yavrunuz kısa bir süre sonra güven duygusunu geliştirecek, ve ihtiyaç duyduğunda size ulaşabileceğini öğrenecektir. Aynı zamanda bebeğinizin uyku düzeninin artık oturmasıyla, dinlenmek için daha çok vakit bulabilirsiniz. 8 aylık bebekler gece uykusu ve gün içindeki şekerlemelerle birlikte toplamda günde 11-14 saat kadar uykuya ihtiyaç duyarlar. Diş kaşıntıları, ağrıları veya gaz sancıları yoksa geceleri genellikle deliksiz uyurlar.

8 Aylık Bebeklerde Endişe Etmeniz Gereken Durumlar;

  • Hareket edip, yer değiştirmeye başlamamışsa,
  • Sizin duyabildiğiniz düşük şiddette seslere tepki vermiyorsa,
  • Oturduklarında vücutlarını kasıp, rahat edemiyorsa,
  • Başlarını rahat hareket ettiremeyip, omuzlarını kasıyorsa

Doktorunuza danışmanızı öneririz.

9 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz birlikte ilk yılınızın 3. çeyreğini doldurmak üzeresiniz.  Artık bebeğinizin davranışlarından ne istediğini rahatlıkla anlayabilir ve onunla daha rahat iletişim kurabilirsiniz. 9 aylık bebeklerdeki en büyük atılım zihinsel gelişmelerde gözlenir. Hafızasının gelişmesi ve iletişim becerilerinin artmasıyla yavrunuz artık çevrelerindeki kişiler hakkında daha net bir fikir ve yargı oluşturacak, bazılarını daha çok sevip bazılarından çekinecektir. Ayrılık kaygısı ve yalnızken huysuzlanma durumu 9. ayda da gözlenebilir, endişelenmeyin; bebeğinizin ayrılık kaygısını yenmesi için birkaç hafta daha süreye ihtiyacı var.

Beyin ve hafıza gelişimlerinin hızlanmasıyla birlikte bebekler 9. aylarında birçok kelimelerin anlamını kavrayabilir, insanların ve eşyaların isimlerini seçebilir ve el ve yüz hareketleriyle işaretlerinizi anlayabilirler. Onunla bolca gevezelik etmeniz, birbirinizin seslerini taklit etmeniz ve dikkatini çekecek sesler çıkararak onunla vakit geçirmeniz, bu gelişimini kayda değer ölçüde hızlandıracaktır.

Bu ayda kilo artışı biraz daha yavaşlasa da, bebekler genellikle 9. aylarında doğum ağırlıklarının yaklaşık 3 katı bir kiloya ulaşırlar ve boyları da doğumdan bugüne 20-25 cm kadar uzar. Artık anne sütünün yanında daha çok katı gıdayı bebeğinize sunabilirsiniz. Beslenme programına sebze ve meyveler, tahıllar, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, balık, yağsız kırmızı et ve tavuk etini dağıtarak dengeli bir diyet oluşturabilirsiniz. Yardım almadan kendileri yiyebilecekleri parmak besinleri de 9. aydan itibaren ona sunabilirsiniz. Parmak yiyecek olarak muz, karpuz, haşlanmış patates dilimleri, peynir, köfte gibi kolay çiğnenen yumuşak besinler tercih edilebilir.

Kısa ve tombul kol ve bacakları, gövdelerine kıyasla büyük başlarıyla hantal gibi görünseler de 9 aylık bebekler genellikle hareketlidir. Minik bacak kasları daha da geliştiği için bolca sürünürler, emeklerler ve mobilyalardan destek alarak gezintiye çıkabilirler. Evinizi onun için güvenli hale getirip, bolca yürüyüş antrenmanı yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak yine de yavrunuza ilk ayakkabısını hediye etmek için sabırsız olmayın. Yalın ayak yürümek hem zemini daha iyi hissetmesini sağlayacak, hem de yürüyüş dengesini kurmakta onu rahatlatacaktır.

 

 

Bebek Hediye Seti - SiyahÇoğu bebek 9 aylıkken emekler. Ancak sizin bebeğiniz henüz emeklemeye başlamamışsa, onu diğer bebeklerle kıyaslayıp endişelenmeyin, 10. aya kadar emeklemek için geç sayılmaz. Eğer emekleme sürecini hızlandırmak isterseniz bebeğinize bacak ve karın hareketleri yaptırabilir ve önüne ama ulaşamayacağı bir mesafeye koyduğunuz oyuncaklarla  onu emeklemeye teşvik edebilirsiniz. Oyuncakların yumuşak olmasına dikkat edin, emeklemeye çalışırken oyuncağın üzerine düşebilir. Bazı bebeklerin ise emeklemeden direk yürümeye geçtiği görülür. Bu sebeple bebeğinizi emeklemesi için zorlamayın.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.
  

Yorumunuz var mı?

Mailiniz paylaşılmayacaktır.

X
25 TL İndirim
E-Posta listemize katıl anında 25 TL indirim kazan.
    Bültene Abone Ol
    Bülten Şartlarını kabul ediyorum.