Hamilelikte Eklem Ağrısı

Hamilelikte Eklem Ağrısı

Hamilelikte eklem ağrısı en sık görülen şikayetlerden biridir. Anne vücudunda birçok değişimle beraber, bazı bölgelerde ağrıları da beraberinde getirir. Normal fiziksel değişime ek olarak, eklem ve kas ağrılarının hamilelik döneminde artması hiç de nadir bir durum değildir. Eklem ağrısı hamilelik sırasında vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilirken, bazı bölgelerde ortaya çıkması daha olasıdır.

 

  • Sırt bölgesinde
  • Omurga ve leğen kemiği arasında bulunan bölgede, yani sakroiliak eklemde
  • Dizlerde
  • Dirsekler, ayak bilekleri ve parmaklarda

 

Bu ağrılar; hormonsal değişiklikler, kilo alımı veya vücudun ağırlık merkezinin değişmesinden kaynaklı duruş bozukluğu gibi birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir.

Hamilelik esnasında salgılanan relaksin hormonu bebeğin doğum kanalından rahatça geçebilmesi için gerekli doku gevşemesini sağlar. Ancak bu hormonun etkisiyle eklemlerinizi de daha gevşek hissedebilirsiniz. Bu durum hamile kadınların daha rahat ve güvenli hareket edebilmesi için paytak şekilde yürümesine yol açabilir.

Bebeğiniz büyüdükçe karnınızda taşıdığınız ekstra ağırlık, yürüyüş ve duruş pozisyonunuzu değiştireceğinden, bel ve kalça bölgesinde gerginlik oluşması bu ağrılara yol açar. Ayrıca hamilelik sırasında kilo alımı eklem ve kemiklerin taşıdığı yükü artırıp ağrı hissetmenize neden olabilir.

Eklem ağrıları rahatsızlık verici olsa da sağlıklı beslenme ve doğru egzersizlerle birlikte ağrılarınızı dindirebilir ve doğum esnasında yaşanabilecek herhangi bir komplikasyonu önleyebilirsiniz. Yaşadığınız ağrılardan kurtulmak için bazı basit önerilerden faydalanabilirsiniz;

 

  • Hafif egzersizler; Düzenli olarak yürüyüş, yüzme veya yoga gibi egzersizler esnekliği artırarak ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
  • Dinlenme ve sağlıklı uyku; uzun süre ayakta kalmak eklemlerdeki baskıyı artıracaktır. Böyle durumlarda molalar verip, ayaklarınızı dinlendirmeniz ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Sıcak ve soğuk terapi; ağrıyı hissettiğinizde sıcak bir duş faydalı olacaktır. Ayrıca ağrıyı hissettiğiniz bölgeyi sıcak su torbası veya ısıtıcı yastıklarla örtebilirsiniz. Aynı şekilde buz kalıplarını bir havluyla sarıp ağrıyan bölgeye uygulamak da sonuç verecektir. Arzu ettiğiniz şekilde sıcak veya soğuk terapiyi tercih edebilirsiniz.
  • Rahat ayakkabıları tercih edin; topuklu ayakkabılar eklem ve bileklerdeki baskıyı artırır. Yerden sağlıklı şekilde destek alabilmek için uygun ayakkabıları seçin.
  • Masaj; ağrıyan bölgelere uygulayarak kan dolaşımınızı arttırabilirsiniz. Bu aynı zamanda vücudunuzdaki şişlikler içinde faydalıdır.
  • Yatarken bacaklarınız arasına koyacağınız doğru büyüklükte bir yastık, kemiklerinize yaptığınız baskıyı azaltarak eklem ağrılarınızı hafifletebilir. Bunun için üretilmiş bazı hamile destek yastığı markaları da mevcut.
  • Sağlıklı beslenin; eklem ağrıları beslenme alışkanlığından, vitamin veya mineral eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Eğer testler sonrasında, vitamin veya mineral eksikliği ortaya çıkarsa, doktorunuz gerekli takviyeyi reçetenize ekleyecektir.
  • Hekiminize danışın; eklem ağrıları hamilelik döneminde oldukça normaldir, ağrıdan rahatsızlık hissettiğinizde doktorunuza danışmak için sonraki randevuyu bekleyebilirsiniz. Ancak ağrının yüksek olduğu ve günlük işlerinizi etkilediği durumlarda doktorunuza başvurmayı ertelemeyin.

 

 

 

 

 

 

 

t.karadaglilar

all author posts

Yorumunuz var mı?

Mailiniz paylaşılmayacaktır.

X
25 TL İndirim
E-Posta listemize katıl anında 25 TL indirim kazan.
    Bültene Abone Ol
    Bülten Şartlarını kabul ediyorum.