Anne Sütü ve Emzirme
Anne sütü adeta büyülü bir besin. İçeriğinde keşfedilmiş ve keşfedilmeyi bekleyen mucizevi bileşenleri bulunduruyor. Günümüzde yediğimiz, içtiğimiz her besinin bir eşdeğer seçeneği var. Ancak teknoloji bu denli ilerlemişken bile hala anne sütü kadar kıymetli ve ona eşdeğer olacak bir besin üretilemedi. Anne sütünün bebeğe ve anneye faydaları saymakla bitmiyor. Anne sütü ve emzirme ile ilgili bolca teşvik ve motivasyon için yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Bebeğe özel üretilen anne sütü
Anne sütü inek sütünde bulunmayan ve fabrikada üretilemeyen onlarca canlı ve karmaşık bileşen içerir. Bebeğin ihtiyacına göre değişebilen aktif mikrop düşmanı ve sağlık dostu bu bileşenler sayesinde; anne sütü farklı her türlü doğum ve emzirme durumuna uyum sağlar. Prematüre doğan bir bebekle zamanında doğan bir bebeğin aldığı süt, sabahki anne sütüyle akşamki anne sütü, birinci aydakiyle altıncı aydaki anne sütü farklıdır.
Kolostrum nedir?
Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme süt yapımını kolaylaştırır ve arttırır. Böylece bebek aşı kadar değerli olan ilk süt veya ağız sütü de denilen kolostrumu yeterince almış olur.
Güçlü bağışıklık
Anne sütü ile beslenen bebekler hastalıklara karşı bağışıklıklarını arttıran antikorları anne sütünden alırlar. Soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonu gibi yaygın hastalıklara mamayla beslenen bebeklere oranla daha az yakalanırlar ve yakalandıkları zaman daha çabuk ve daha az komplikasyonla iyileşirler. Yeterli şekilde anne sütü ile beslenen bebeklerde alerji riskinin azaldığına dair yapılan çalışmalar da anne sütünün birçok açıdan ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Daha iyi sindirim
Bebekler ilk doğduklarında bağırsakları düzdür ve zamanla kıvrılmaya başlarlar. Gelişmekte olan bu minik bağırsaklar için anne sütü en doğru besindir. Çünkü anne sütünün içindeki protein ve yağlar diğer protein ve yağlara göre çok daha kolay sindirilir. Böylece anne sütüyle beslenen bebekler daha az karın ağrısı, gaz ve salya sıkıntısı yaşar.
Daha az kabızlık ve ishal problemi
Anne sütü alan bebeklerin sindirim sistemi daha iyi çalıştığı için kabız olmazlar, ishal problemine ise ender rastlanır.
Daha az pişik
Anne sütüyle beslenen bebeklerin doğal içerikli girdileri sebebiyle çıktıları da doğal olduğundan daha düşük oranda pişik olurlar ve dışkıları mamayla beslenenlere oranla daha az kokar. Ancak bu durum katı gıdaya geçen anne sütü içen bebeklerde geçerliliğini yitirir.
Emzirmenin Psikolojik Etkileri
Tüm bebekler emme refleksiyle doğar. Bu refleksi tatmin etmek için annesinin memesindeki tüm sütü içen bir bebek bile emmeye devam edebilir, ama boş bir biberonu emmez. Direkt temas anne ve bebek ilişkisini güçlendirir. Bebeğe huzur verir, sakinleştirir. Anne ve bebek arasında çok özel anlardır. Aynı ilişki biberonla beslenen bir bebekle de tabi ki kurulabilir ama bunun için daha çok çaba sarf etmeniz gerekebilir.
Pratik
Mamanın bitmesi durumunda tekrar almak, her öğünde hazırlamak, karıştırmak, ısıtmak ve temizlemek gerekir. Anne sütü her zaman kullanıma hazırıdır. Her zaman doğru sıcaklıktadır ve her zaman hijyeniktir. Annenin bebeğinden ayrı kalması gereken durumlarda süt sağılıp biberona konularak buzdolabında uygun sıcaklıkta saklanıp istenildiğinde kullanılabilir.
Bedava
Anne sütü bedavadır. T.C Sağlık Bakanlığı; bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirtiyor. 6 ay üzerinden kabaca bir hesap yapıldığında; marka ve miktarına bağlı olarak mama için yaklaşık 6000 TL masraf yapılıyor. Ayrıca biberonda yarım kalmış mamalar atılacağı için boşa masraf da yapılmış olunuyor.
Anne daha çabuk kendini toparlar
Emzirme, rahmin gebelik öncesi boyutlarına daha çabuk ulaşmasına, enfeksiyonlardan korunmasına, meme ve yumurtalık kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca günde ortalama 500 kalori yakmanıza sebep olacağı için gebelikte alınan fazla kilolardan da hızlıca kurtulmak bakımından faydalıdır. Ancak bebeğinize süt yapabilmek için besin değeri kaliteli yiyecekler yemeye devam etmeyi unutmayın. Konu ile ilgili Anne Sütünü Arttırmak yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Zorunlu dinlenme molaları
Yenidoğan bebeğinizin henüz emmenin inceliklerini kavrayamadığı ilk dönemlerde emzirmek ortalama yarım saatinizi alabilir. Bunu günde 8 ile 10 kere tekrarlayacağınız düşünülürse, emzirme her anneye zorunlu molalar sağlar. Hiçbir şey yapmadan oturup emzirmek bile biraz dinlenmek için size zaman yaratır. Fakat emzirirken uyuya kalıp bebeğinize yanlışlıkla zarar vermemek için dikkatli olmalısınız.
Daha kolay gece beslemeleri
Bebekler yetişkinler gibi günde bir kere ve uzun değil, sık sık ama az uyudukları için, dünyanın en şirin bebeği bile 6. kere uykunuzdan uyandıktan sonra size pek sevimli gelmeyebilir. Bu durumda mutfağa gidip mamayı hazırlayıp biberonda ısıtmak yerine, hemencecik emzirip uykuya geri dönmek bir anne için çok daha kolay olacaktır.
Kaynaklar:
- T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve aile Planlaması Genel Müdürlüğü Emzirme Danışmanlığı El Kitabı.
- http://www.doktornobette.com/anne-sutu-ve-emzirme,2,152#.WqzEpejFJPY
- https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health initiatives/Breastfeeding/Pages/Benefits-of-Breastfeeding.aspx
- Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler: Sharon Mazel, Heidi E. Murkoff / Epsilon Yayınevi