9 - 12 Ay Bebek Gelişimi

9 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Anne ve bebek için eşsiz deneyimlerle geçen 9 ay sonunda, miniğinizin ilk doğum günü kutlamasına çok az zaman kaldı. Bu üç aylık dilimde, bebeğinizin şimdiye kadarki bedensel büyümesi geçen 9 aya göre nispeten yavaşlasa da yavrunuz eskisine göre çok daha hareketli ve aktif; emeklemenin ve destek alarak yürüyebilmenin heyecanıyla sizi saatlerce peşinden sürükleyebilir. Şaşılacak şey; bu enerji nereden geliyor?

10 Aylık Bebek Gelişimi

10 aylık bebeklerin ortalama ağırlığı 9-10 kg, boyları ise 71-72 cm civarındadır. Bu süreçte bazı bebekler biraz kilo kaybederler; nedeni çoğunlukla katı gıdalara henüz yeterince alışamamaları, hareket etmenin verdiği heyecanla sürekli kalori harcamaları veya bağışıklık sisteminin henüz gelişmemesi sonucu hastalığa bağlı iştah kaybı olabilir. Üstelik bu dönemde bebekler oyun oynamayı, yemek yemeye tercih ederler. Yemek saatinde dikkat dağıtan şeylerden kaçınıp iki tarafın da dikkatini yavrunuzun beslenmesine vermesi büyük önem taşıyor. Ancak bazı bebekler bu ayda kilo verirken, bazıları da diğer bebeklere göre tombul görünebilir. Besleyici ve sağlıklı gıdalar verdiğiniz sürece birazcık oburluğun bebeğiniz açısından hiçbir sakıncası yok. Tahıl, sebze-meyve, protein ve peynir yoğurt gibi mandıra ürünlerini bir beslenme programına yayıp bebeğinize istediği kadar sunabilirsiniz. Yüksek miktarda tuz ve doymamış yağ içeren yiyecekleri ve  yüksek şeker içeren besin ve içecekleri ise bebeğinizin çevresinde bulundurmayınız. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı için bebeğinizin bu besinleri hiç tanımaması çok daha sağlıklı olacaktır.

10 aylık bebekler genellikle emekleme konusunda uzmanlaşmışlardır, ellerini ve ayaklarını sürekli hareket ettirmek en büyük eğlence kaynaklarından biridir. Mobilyalardan veya duvarlardan destek alarak ayakta kalabilir, buralara tutunarak yürüyebilir ve tırmanabilecekleri kısımlarda oynayabilirler. Bu yüzden bu hassas dönemde ev güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat etmelisiniz. Nadir de olsa bazı bebekler emekleme basamağını atlayarak direk yürüme kabiliyeti edinebilir. El sallama, istedikleri bir oyuncağı veya yiyeceği parmaklarıyla gösterme, ayaktayken destek almadan rahatça oturabilme gibi fiziksel edinimler de genellikle bu ayda kazanılır. 

Fiziksel yeteneklerinin artmasının yanında bebeğinizin zihinsel ve sosyal becerileri de bu dönemde gene hızla gelişecektir. Basit sözcükleri çıkarabilmenin yanı sıra, bebekler artık kelimelerin anlamını da yavaş yavaş kavramaya başlarlar. İletişim kurabilme ve etraflarında duydukları diyaloglar çok daha fazla ilgilerini çeker; veya siz bir ninni veya şarkı söylediğinizde size eşlik etmek için sesler ya da mırıltılar çıkarabilirler. Onunla konuşurken veya oynarken mümkün olduğunca yüz ifadeleriyle, beden diliyle ve ses tonunuzu değiştirerek bu sözcükleri kavrama sürecinde ona yardımcı olabilirsiniz. Sosyal gelişimleri hızlandığı için bebeklerdeki ayrılık kaygısı da artık yavaş yavaş etkisini kaybedecektir. Artık aile bireyleri dışında tanıdık ya da yabancı yüzlerle de iletişime geçebilir, gülümseyebilir ve keyifle oynayabilirler. Ancak bu durum her bebek için geçerli olmayabilir, bazı bebekler yetişkinlerde olduğu gibi utangaçtırlar ve pek alışık olmadıkları yüzleri gördüklerinde anne-babanın kollarına atılabilirler. Bu iki durumu da gayet doğal karşılayıp, bebeğinize saygı göstererek gelişimine odaklanmanız bu süreçte ona yardımcı olacaktır. 

10 Ay Sonunda Bebeklerde Endişe Etmeniz Gereken Durumlar;

  • Oturamıyorsa
  • Onunla konuşurken hiç tepki vermiyor ve hiç ses çıkaramıyorsa
  • Hiç hareket etmiyorsa ve hareket etmek ilgisini çekmiyorsa
  • Göz kontağı kurmuyorsa
  • Tanıdık yüzleri seçemiyorsa

11 Aylık Bebek Gelişimi

İlk yaşlarını doldurmaya az kala bebekler, gelişimle birlikte edindikleri daha fazla bağımsızlığın ve özgürlüğün tadını çıkarırlar; daha önce hiç olmadığı kadar mırıldanır, emekleyerek veya tutunarak eskisinden çok daha hızlı şekilde etrafı dolaşır ve iyice alıştıkları katı gıdaları iştahla ve biraz da etrafa saçarak yemeye bayılırlar. Hazırlıklı olun; daha fazla gürültü olacak. Zihinsel gelişimin hızlanmasıyla bu dönemde bebeğinizin karakterine dair ipuçlarını gözlemleyebilir ve neleri sevip nelerden hoşlanmadığı konusunda daha net fikirler edinebilirsiniz. 

Yavrunuzun görme, koklama ve tat alma duyuları da bu dönemde iyice olgunlaşır. Gözleri yakın ya da uzaktaki nesneleri seçebilir, hızlı giden nesnelere de odaklanarak bakışlarıyla takip edebilirler. Bu ay içinde bebekler genellikle dördüncü dişlerini çıkarmış olur. Katı gıdaları tüketmeye başlamalarından itibaren gelişen tat alma duyuları, bu dönemde oldukça hassaslaşır ve bebeğiniz bazı yemeklere karşı küçük bir gurme kaprisiyle yaklaşabilir. El-göz koordinasyonlarını geliştirebilmeleri için onlara yemek sırasında biraz daha özgürlük verebilir, kendi elleriyle yeme-içme çabalarını teşvik edebilirsiniz.  11 Aylık bebekler sadece katı gıdaları tüketerek günlük besin ihtiyacını karşılayabilse de bebeğinizin gelişimi açısından mümkün ise anne sütünü belli bir süre daha ona sunmanız daha sağlıklıdır. Koklama duyularının iyileşmesiyle çevrelerindeki şeyleri koklayarak tecrübe etmek isteyip, çiçekleri gülümsemeyle koklarken ve kötü kokuları ekşi bir yüzle protesto edebilirler.

11. ayda sosyal ve zihinsel becerileri hızla gelişmeye devam eder. Bebekler bu ayda resimli kitapları dikkatle inceler, müzik dinlemeye ve minik bedenlerini ve ellerini oynatarak dans etmeye bayılırlar. Duydukları hayvan seslerini ilginç bulup, taklit edebilirler. Oyun zamanları için büyük resimli kitapları, sesli kitap şeklindeki oyuncakları ve davul gibi müzik aletlerini tercih edebilirsiniz. Keşif ve merak duyguları keskinleştiği için ilgisini çeken hemen her şeyi ona anlatıp iletişim becerisini hızlandırabilirsiniz. Yavrunuz henüz konuşamasa bile basit cümleleri anlayacak ve tanıdığı kişilerin isimlerini hafızasında tutacaktır. Tanıdık bir isim söyleyip o kim dediğinizde gülümseyerek parmağıyla gösterecektir. Evet ya da Hayır gibi basit kelimeleri ve verdiğiniz bazı basit talimatları anlayabilir, hatta bu talimatlara itaatsizliklerini bildirebilirler bile. Bebekler ağlayarak verdiğiniz kararları protesto edebilir ve bunları değiştirmeyi başarabilirler. Örneğin elinde tuttuğu bir kitabı yırtacağı sırada hayır dediğinizde duraksayıp, merakını gidermek için o sayfayı yine de yırtabilir. Bunu yaptıktan sonra tepkinizi mutlaka gözleyecektir.  Bebekler deneme yanılma yoluyla öğrenirler ve yanlış  bir şey yaptıklarında bunu komik bulup güler veya gülümserseniz doğru bir davranışta bulunduklarını düşünebilirler. Bu tür durumlarda kararlı, nazik ama eğitici bir ses tonuyla hayır demeniz, yavrunuzun yaptığı sebep-sonuç deneyinde hatalarını ona gösterecektir.

12 Aylık Bebek Gelişimi

Artık bebeğinizle birlikte, gelişimlerinin en önemli süreçlerinden olan 1 yaş eşiğini aşmak üzeresiniz. Eğer şimdiye kadar yapmadıysa, yavrunuzun ilk adımlarını atması için artık çok fazla beklemeniz gerekmiyor. Aranızdaki iletişim çok daha güçlenecek ve birbirinizin yüzünde bolca gülümseme yaratabileceksiniz.

Çoğu bebek ilk adımlarını bir yaşına girmeden önce atar. Ancak bağımsız ve destek almadan yürüyebilmeleri için motor becerilerinin biraz daha gelişmesini bekleyip bir kaç aylık bir süreye ihtiyaçları vardır; desteksiz bir şekilde yürüyebilme ortalama 14-16 aylık bir gelişim sonunda gerçekleşir. İlk adımlarını atmanın ve özgürce gezintiye çıkabilmenin verdiği heyecanla, bebeğinizin kaslarını geliştirmek için bolca antrenman yapacağından emin olabilirsiniz. Hazır olun, bu sürece kendi başlarına gezintiye çıkmaya çabalayacaklar, tekmeler savuracak oyuncakları fırlatacaklar. Erişebildikleri her şeyi yakından incelemek için elleriyle yoklayıp koparmaya veya parçalamaya çalışabilirler. Ev güvenliği için tedbir almayı unutmayın. 1 yaşındaki bebekler, kolay devrilebilecek bir sehpayı, güvenli bir destek olarak düşünebilir. Kendisine zarar verebilecek her şeyi bebeğinizden uzak tutun. Evin dışında ise mümkün olduğunca hijyene dikkat ediniz. Puset örtüsü, mama sandalyesi örtüsü veya emzirme önlüğü önerisi arıyorsanız Zupperskids yanınızda.

12 aylık bebekler ortalama 10 kg ağırlığa ve 74 cm boy uzunluğuna sahiptirler. Dünyaya gelmelerinden itibaren beyinleri ve baş çevreleri uzunluğu hızlıca geliştiğinden, beyinleri ortalama bir yetişkin beyninin üçte ikisi bir hacme ulaşır. 1 yaşlarından sonra bedensel büyüme eskisine kıyasla oldukça yavaşlasa da, miniğiniz motor becerilerini her geçen gün ilerletecek, birkaç ay içinde kendi başına çatal-kaşık kullanıp, çoraplarını etrafa fırlatabilecek. 

Gelişen benlikleriye beraber, bu dönemde bebekler mümkün olduğunca bağımsızlığın ve işleri kendi istedikleri gibi yapabilmenin yollarını ararlar. Uyku ve yemek zamanlarında, programa uymayı reddedip ilgilerini çeken başka bir şeye yönelebilirler. Henüz biraz erken olsa da, çatal-kaşık kullanıp, asansör veya elektrik düğmelerine kendileri dokunmak için diretebilirler. Bebeğinizin bağımsızlık ve güven duygusunu kazanabilmesi için güvenli olduğu sürece ona fırsat vermeniz, aksi durumlarda da kararlı ve sabırlı olmanız gerekiyor. Bu yaştaki bebeklerin dikkat süresi çok sınırlıdır ve bir konuda direttiği sırada onun dikkatini başka yöne çekip onun istediğiniz şekilde meşgul olmasını sağlayabilirsiniz. 

Bebeklerin çoğu, bir yaşlarına girmeden önce birkaç basit kelimeyi telaffuz edebilir, veya “burnun nerede?” veya “kulağın nerede?” gibi sorular sorduğunuzda size elleriyle gösterebilirler. Bebeğinizle diyalog kurmaya ve ona masallar okumaya mümkün olduğunca gayret gösterin. Dikkatle izlediği şeyler hakkında onunla konuşun ve ne olduğunu açıklamaya çalışın. Bebeğinizin keşfetmeye ve hareket etmeye karşı çabasını teşvik etmeniz gelişimi için kritik öneme sahip. 

12 Ay Sonunda Endişe Etmeniz Gereken Durumlar  

  • Anne, baba veya mama gibi basit sözcüklerin hiçbirini söyleyemiyorsa
  • İstediği bir şeyi göstermek için parmaklarıyla belirli bir noktayı işaret edemiyorsa
  • El sallama, el tutma-sıkma gibi basit kol hareketlerini yapamıyorsa
  • Oturduğunda dengesini sürekli kaybedip devriliyorsa
  • Destek almış vaziyetteyken ayaklarının üstünde duramıyorsa

bebeğinizin doktoruyla iletişime geçebilirsiniz.

Tüm bu süreçlerde bebeğinizle rahat rahat gezmek, istediğiniz yerde özgürce emzirmek, restoran ve kafelerdeki mama sandalyelerini daha hijyenik ve elverişli kullanmak için fonksiyonel örtümüzü inceleyin. Hem siz, hem bebeğiniz rahat etsin.

logo
visamaestromastercard