Anne Sütünü Arttırmak

Anne Sütünü Arttırmak

Anne Sütünü Arttırmak

Anne sütünü arttırmak, bebeklerinin yeterince beslendiğinden emin olmak isteyen anneler için, yaklaşık 1,5-2 sene sürecek emzirme dönemi boyunca zihinleri meşgul eden problemlerden bir tanesi. Peki anne sütünü arttırmak için ne yapmanız gerekiyor? Öneriler için yazımızı okumanızda fayda var.

Bilgilenin

Doğumdan önce emzirme hemşirenizle emzirme uygulamaları ile ilgili konuşup bilgi alın. Birçok hastane doğumdan hemen sonra ve 1 haftalık kontroller içerisinde de emzirme uygulamaları için annelere gereken her türlü desteği vermektedir. Kendinizi psikolojik ve fiziksel olarak emzirmeye hazırlamanız tavsiye edilir.

Doğumdan sonra bebeğinizi yanınıza getirdikleri ilk anlardan itibaren emzirmeniz bebeğinizin kolostrum denilen mucizevi ağız sütünü alması ve sütünüzü arttırmaya başlamanız için önemlidir.

Dinlenin

Dinlenmek süt üretimini attırmak için olmazsa olmazımız. Süt üretmenin bebeğiniz için mucizevi etkileri olsa da, sizin vücudunuzun için süt üretmek diğer hayati işlevleri yanında basit bir işlem. Çok yorgun ve uykusuz olduğunuzda vücudunuz ana ihtiyaçlarını karşılamak için süt üretimini sekteye uğratabilir. Bu sebeple ilk günler bebeğinizi uyuttuğunuzda siz de biraz uyursanız düzen oturtana kadar güçten düşmemiş olursunuz.

Yok sayın

Sütün az, yetmiyor ve bebek aç diyenlere kulaklarınızı kapatın. Olumsuz düşünce ve davranışta olanları dinlemeyin ve yok sayın! Sütünüzü arttırmak için belki de en önemlisi ruhsal durumunuz. Siz ne kadar sakin, mutlu ve huzurlu olursanız bebeğiniz de o kadar mutlu olur. Sütün yetip yetmediğine sadece doktorunuz bebeğinizin kilo alım hızına bakarak karar verebilir. Sağlıklı her anne, bebeği için yeterli süt üretebilir.

Kendinize Vakit Ayırın

Anne sütünün miktarı sizin ruhsal durumunuz ve moraliniz ile yakından alakalı. Stresli olmayın, kısa molalar verin, bebeğinizle kısa yürüyüşler yapın ve dışarıda biraz vakit geçirin. Gezmek size ve bebeğinize çok iyi gelecek. Bebeğinizle dolaşırken Zuppers Puset ve Emzirme Örtüsü‘nü kullanın, dilediğiniz yerde özgürce emzirin!

Göğüs Bakımınızı İhmal Etmeyin

Şişen göğüsleriniz ve ağrılarınız için sık sık duş alın. Serin duş fazla dolmuş göğüslerinizi rahatlatmaya; sıcağa yakın ılık duş, süt kanallarınızı açıp süt akışını hızlandırıp arttırmaya yardımcı olur.

Göğüs ucunuz ilk zamanlarda yara olabilir, telaşlanmayın, krem sürmek ve kalkan kullanmak faydalı olacaktır. Henüz açık yara olmamış göğüsleriniz için Lansinoh Göğüs Ucu Kremi öneriyoruz. Bu krem, çatlayan meme uçlarını korumaya yardımcı olur. 100% doğal lanolin içeriği ile emzirmeden önce silinmesi gerekmez. Dünyadaki, İngiliz Alerji Kurumu’nun onayını almayı başarmış tek meme ucu kremidir. Ancak göğüs ucunuzda çatlaktan daha fazlası varsa, açık yara ya da kanama oluştuysa, ilaç ihtiva eden bir krem kullanmak için doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

Sık Emzirin

Göğüslerin şişmesini ve tıkanmasını önlemek için bebeğinizi sık sık emzirin ve gerekiyorsa sütünüzü sağın. İlk aylarda bebeğinizi günde 8-10 kez, yaklaşık 2-3 saatte bir emzirmeye çalışın.

Bebeğinizin memeyi boşaltana kadar emdiğinden emin olun.  Her iki göğsünüzü sırayla veya her emzirmede bir göğsünüzü verebilirsiniz. Doktorunuza danışarak size en uygun yolu seçin. Emzirme sırasında göğsünüzdeki sütün tamamen boşaldığından emin olun. Böylece vücudunuzu süt üretimi için tetiklemiş olursunuz. İlk bakışta mantıksız gelebilir ama anne sütü biriktiğinde değil tükendiğinde çoğalan bir sıvıdır. Süt kanallarınız boşaldığında vücudunuz hemen yenisini üretmek için hızla faaliyete başlar ve anne sütünü arttırır.

Dengeli Beslenin

Sütünüzün devamlılığı için beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Anne sütünün sulu ama kendiliğinden gelen tatlı ve yağlı bir yapısı vardır. Bu sebeple bol su içmeniz; karbonhidrat ve ceviz, avokado, zeytinyağı gibi yararlı yağlar tüketmeniz anne sütünü arttırır. Protein ile hücre oluşumu sağlandığı için normal porsiyonunuzdan biraz daha fazla et ve gaz yapanlarından uzak durmak kaydıyla hububat tüketmenizde de fayda var. Kalsiyum için gaz yapabilecek süt ve yoğurt yerine inek sütünden kat be kat daha fazla kalsiyum içeren dereotu, semizotu, roka gibi yeşillikler de tercih sebebiniz olabilir.

Dengeli beslenin, iki kişilik yemenize gerek yok. Sadece sık sık yiyin ve sağlıklı besinler tercih edin. Eski neslin inanışının aksine tatlı yemenin ne size ne bebeğinize bir faydası var. Bolca şerbetli tatlı yedikten sonra bolca su içme ihtiyacı duymanız olası ama doğum sonrası kilolarınız için iki porsiyon baklavayı mideye indirmeden önce bir kere daha düşünün. Yine de, ne de olsa lohusasınız ve bazen birazcık şımarmaya hakkınız olduğunu da unutmayın.

Sigara, alkol ve aşırı kafein tüketiminiz sütle bebeğe geçebilir, doktorunuza danışmanızı öneririz.

Erken doğmuş ve önemli bir hastalığı olan bebeklerin beslenmesinde ek kurallar olabilir, doktorunuza danışmanızı öneririz.

Basitçe uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler sayesinde anne sütünü arttırmak için endişelenmenize gerek kalmayacak. Anne Sütü & Emzirme yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

  • T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve aile Planlaması Genel Müdürlüğü Emzirme Danışmanlığı El Kitabı.
  • http://www.doktornobette.com/anne-sutu-ve-emzirme,2,152#.WqzEpejFJPY
  • https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health initiatives/Breastfeeding/Pages/Benefits-of-Breastfeeding.aspx
logo
visamaestromastercard