Bebeğinizi dışarıda emzirmek, halka açık yerlerde emzirmek özelllikle yeni ve deneyimsiz anneler için zor bir durum. Aynı zamanda birkaç ay içinde bebeğin hareketlenip emzirirken yerinde duramaması da açılıp düşmeyen bir emzirme örtüsü ihtiyacı doğuruyor. Peki neden herhangi bir emzirme önlüğü ya da sadece kare bir müslin örtü değil de emzirme örtüsünü tercih etmelisiniz. Cevabı yazımızda.
Bebeğinizi dışarıda emzirmek
Anneler bilir, sütün artması için yapabileceğiniz en iyi şey huzurla emzirmektir. Yediğiniz ve içtiğiniz hiç bir şey; tedirgin olmadan, kendinize güvenerek, kafaca rahatlamış olarak emzirmekten daha fazla süt oluşturamaz.
Bu yüzden en iyisi emzirmeyi hayatınızın her alanında bir parçası haline getirecek bir ürün edinmektir. Bu da tabi ki bir emzirme örtüsüdür. Ürünleri kullanmadan da örtü ve önlük aradaki farkı anlamak çok kolay. İyi ki biz anneler deneyimlerimizi paylaşmak için buradayız. Tek taraflı örtüler ve boyundan bağlamalı dahi olsa emzirme önlükleri annenin yan ve arkasını tam kapatmadığı için emzirmek bir boğuşmaya dönüşebilir. Oysa ki dışarıda bebek emzirmek, bu kadar zor olmamalı. Emzirmenin yeri olmaz, özgürce emzirmek, kalabalıklarda bile dilediğiniz yerde, bebeğiniz istediği zaman emzirmek her annenin ve bebeğin hakkı.
Bir emzirme örtüsünün 360 derece sarmasının ne kadar faydalı olduğunu, en iyi dışarıda başarısız birkaç emzirme teşebbüsü yaşamış anneler bilir. Anne biraz gergindir, tedirginlikle emzirir. Bebek de ayaklarını ve ellerini iterek hareket etmeye başladığında emzirme örtüsü açılıverir. Anne üstünü başını düzeltmeye çalışır, kalabalık bir ortamdaysa kuytu bir köşe bulup arkasını dönerek emzirir. Ya da bir bebek bakım odasında lavabonun yanındaki sıkışık bir koltukta ve daha önemlisi hiç de hijyenik olmayan bir ortamda bebeğinin karnını doyurmaya çalışır. Annenin tedirginliğini bebek de hisseder, dışarıda emzirme sıkıntı verici bir göreve döner. Hem anneyi hem de bebeği sosyal hayattan uzaklaştırmaya başlar.
Emzirme önlüğü seçerken tasarımı dışında bir de kumaşı oldukça önemli. Emzirme esnasında bebeğiniz oldukça enerji harcayacak ve vücut ısısı artacaktır. Anneler de bu dönemde oldukça terler ve bunalırlar. Tüm bebek alışverişinde olduğu gibi emzirme örtüsü için de cilde dost, polyester içermeyen kumaşlı bir ürün kullanmanızı öneririz. Özellikle ilk aylarda her emzirme yaklaşık 20-30 dakika sürüyor, bu sürede kendinizi ve bebeğinizi rahat ettirecek hafif, nefes alan kumaşlara yönelin.
Zuppers markasının kurucusu olan bizler bu sıkıntıları birebir deneyimledik. Bu sebeple Zuppers Fonksiyonel Puset ve Emzirme Örtüsü‘nü geliştirdik. Zuppers Fonksiyonel Örtü 360 derece saran viskon kumaştan üretilmiş Türkiye’deki ilk ve tek emzirme örtüsüdür. Kayın ağacı liflerinden üretilen ve Oeko-tex sertifikalı, yumuşacık, cilde dost, esnek, viskon kumaşıyla bebeğinizi ve sizi bunaltmaz. Anneyi 360 derece sararak mahremiyet sağlarken, bebeğe de örtü içinde hareket imkanı verir.
Bebekler kaç yaşına kadar emzirilmeli?
Tüm bilinçli hamileler ve anneler için “ilk 6 ay sadece anne sütü içmenin bebekler için en doğrusu” olduğu artık bilinen bir gerçek. Fakat birçoğumuzun atladığı ya da daha az önemsediği bir detay var ki bu da emzirmeye devam etmek. T. C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Emzirme Danışmanlığı El Kitabı içinde yayınlanan ve hastaneler, aile hekimlikleri başta olmak üzere pek çok yerde bahsi geçen en önemli konu; 6 aya kadar sadece anne sütü, 2 yaşına kadar gıda ile birlikte anne sütüdür. Aynı konu başta Amerikan Pediatri Akademisi olmak üzere dünyada da pek çok ülkede kabul görmüştür.
2 yaşına kadar emzirmek, 2 sene boyunca bir anne için daha farklı bir yaşam biçimi demektir. Bu noktada emzirme örtüsü, her anne için yıllarca kullanacağı kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. 2 sene boyunca dışarıda emzirmemek mümkün olamayacağı gibi, bu süre boyunca mahremiyet duygusu ile tedirgin emzirmek de yaşanmaması gereken bir duygudur.