Bebek Uyku Düzeni ve Uyku Güvenliği

Bebek Uyku Düzeni ve Uyku Güvenliği

Bebek Uyku Düzeni ve Uyku Güvenliği

Bebeklerde Uyku Güvenliği, tüm yeni ebeveynlerin en çok endişe ettiği konulardan biri. Özellikle yenidoğan bebeklerde günün yarısından baha büyük bir dilimi uykuda geçtiği için uyku için almanız gereken önlemler büyük önem taşıyor. 

Bebekler ilk ay 1-3 saat gibi kısa aralıklarla uyur uyanırlar. Bu zamanlarda bebeklerin kas sistemleri de henüz tam gelişmediği için genellikle bıraktığınız şekilde uyur ve uyanırlar. Ama  2. Aydan sonra ise uykuda kaldıkları süre uzar ve daha kesintisiz uyumaya başlarlar. Bu da uyku düzeni oturtmaya başlamak için iyi bir dönemdir. Fakat yine bu aylarda bebekler aniden hareket kabiliyeti kazanmaya başladıkları bu sefer de uyku güvenliği konusu gündeme gelir. Uyku sırasında döne döne yatağın başka bir yerine ulaşır, dönerken de üstlerini sıklıkla açarlar. Bu süre zarfında üstü açılan bebek üşüdü mü, hasta mı olur düşüncesiyle bölük pörçük uyuyan ebeveynlerin bebeklerinde aklı kalır, onlar da yeterince uyuyamaz. Üstü açılan , örtüsü sabit durmayan bebek ise olması gerekenden daha kısa bir süre sonra uyanabilir.

Ayrıca çok dönen bir bebekte, sabit durmayan örtü, ağzını yüzünü kapatabileceği için güvenlik açısından da tehlikeli bir durum oluşabilir. Anne baba ile aynı yatakta yatan bebek için de güvenlik açığı oluşur. İstatistiklere göre uykudayken ani bebek ölümlerinin %90’ı bebeğin 2. ve 6. ayları arasında gerçekleşiyor. İlk aylarda durduğu yerde hareketsizce uyuyan bebekler 2. Aydan sonra aniden hareketlenmeye başlayınca ebeveynler bebeklerinin ne kadar dönebileceğini tahmin edemiyor ve bazı talihsiz kazalar yaşanabiliyor. 

Bebeğinizin uyku düzenini oturtmak ve uyku güvenliğini sağlamak için öncelikle aynı odada olsa da ayrı yatakta yatması için bebeğinizi alıştırmalı ve bebeğinize uyku tulumu giydirmelisiniz.  Bebekler bazı davranışları tekrar etmeyi, düzeni, koşullanmayı çok severler. Uyku düzeni oturturken, uyku tulumunu her giydiğinde uyutulan bir bebek, zamanla uyku tulumunu gördüğünde birazdan uyuyacağını anlayacak ve daha kısa sürede uykuya geçecektir. Tulum giydikten sonra üstünü de açamayacağı için, hem güvenle uyuyacak hem de üstünü açarak kendini uyandırmamış olacak ve daha uzun uyuyacaktır.Gece uykusuna geçmeden önce ılık bir banyo ile bebeğinizi sakinleştirmek de uzun uykuya geçişini kolaylaştıracaktır.


Amerikan Pediatri Derneği'nin ani bebek ölümlerini azaltmak ve bebeklerde uyku güvenliği sağlamak için yayınladığı rapora göre yapılması gerekenler şu şekilde:

  • Bebeğinizin yatağını pencerenin, radyatörün yanına koymayın. Bebeğinizin karyolasının güvenlik kurallarına uygun olduğundan emin olun. Karyolanın parmaklıkları 6 cm’den fazla olmamalı, yatak başı veya ayakucunda tasarım amaçlı süslemeler olmamalı, karyolanın kenar yüksekliği yenidoğan döneminde yaklaşık 15 cm olmalı, kurşunlu boya içermemeli, şiltesi yatağı tam kavramalı, boşluk kalmamalı ve şilte yeterli sertlikte olmalıdır. Detaylı bilgi için Bebek Odası Hazırlıkları yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
  • Bebeklerde uyku güvenliği için, ilk 6 ay bebeğin anne ile aynı odada, ayrı yataklarda uyuması önerilmektedir.  Anne yanı beşikler hem pratik hem de şık bir çözüm olacaktır.
  • Bebeğinizin beşiğine ya da yatağına serdiğiniz çarşafları iyice gerin. Çarşafın dağınık olmamasına ve bebeğinizin hareketleriyle kenarlardan çıkmayacak şekilde olmasına özen gösterin.
  • Bebeğinizi sırt üstü, ayakları karyolanın veya beşiğinin ayak ucuna gelecek şekilde yatırın. Bu şekilde bebeğiniz aşağıya doğru kaymayacaktır.
  • Bebeğin yatağında yastıklardan, süs eşyalarından, yorgan, battaniye ve oyuncaklardan kaçının. Bebeğiniz siz farkında olmadan dönebilir, elleri, kolları ile hareket edebilir ve eşyalar uyurken bebeğinizin burun ve ağız bölgesini kapayabilir. Riski ortadan kaldırmak için bebek uyku tulumu tercih edebilirsiniz. 
  • Odanın çok sıcak olmamasına dikkat edin, uyurken oda sıcaklığını 18-20 derece civarında tutmaya çalışın. Bebeğinizi sizin kıyafetlerinizden bir kat kalın giydirmeniz yeterlidir.   
  • Tutunarak kalkabilen bebekler için yatak en alt seviyeye ayarlanmalıdır. Kademeli yatak kenarı bebeğin ulaşamayacağı şekilde ve güvenlik kurallarına uygun olarak üretilmiş olmalıdır.
  • Bebeğiniz koltukta ve kanepede tek başına uyutmayın. Dönerken uyku kazalarına neden olabilir.
  • Araştırmalar emzik kullanımının ‘Uykuda Ani Çocuk Ölümü Sendromu’ risklerini azalttığını gösteriyor. Emzirme rutininiz oturduktan ve doktorunuza danıştıktan sonra bebeğinize yalancı emzik verebilirsiniz.

Kaynaklar;

logo
visamaestromastercard