BLW Beslenme
Blw Beslenme için kullanılabilecek yiyecekleri doğru seçmek ve bebeğinizin yemesini sağlamak için pek çok taktik mevcut. BLW yöntemi nedir, faydaları nelerdir, ne zaman ve nasıl uygulanır gibi detaylara BLW nedir yazımızda değinmiştik. Bu yazımızda BLW beslenmesinde tercih edilebilecek yiyeceklere, pişirme teknikleri ve sunumlara değineceğiz.
Blw Yemekleri Neler?
Bebeğiniz ilk defa ek gıda ile tanışacağı için öncelikle seçtiğiniz yiyeceklerin organik olması önemli bir detaydır. Eğer organik alamıyor isek doğala yakın görünümlü sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Yiyeceklerin mevsiminde çıkan sebze ve meyveler olması da çok önemlidir. Bunun için aşağıdaki listemize göz atabilirsiniz.
Kış Sebzeleri: Havuç, balkabağı, pırasa
Kış Meyveleri: Elma, muz, ayva
İlkbahar Sebzeleri: Havuç, bezelye, semizotu
İlkbahar Meyveleri: Muz, elma, erik
Yaz Sebzeleri: Yeşil biber, taze fasulye, kabak, semizotu, bezelye
Yaz Meyveleri: Şeftali, kayısı, erik
Sonbahar Sebzeleri: Kırmızı biber, havuç, kabak, taze fasulye
Sonbahar Meyveleri: Armut, muz, ayva
Bunlar dışında mevsiminde çıkan başka sebze ve meyveler de bulunuyor. Fakat 6-8 ay bebek beslenmesine uygun olmayabileceği için kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
BLW Yönteminde Pişirme
BLW yöntemi için buharda, fırında ya da tavada pişirme yöntemi kullanılabilir. Fakat bebeğin kendisinin beslenmesini amaçladığımız için pişirdiğimiz yiyeceğin şekli ve sertliği önemlidir. Yiyeceği 3-5 cm uzunluğunda kesip orta sertlikte haşlamak, başlamak için idealdir. Böylece bebeğiniz yemeğini rahatça kavrar. Orta sertlik ise, eline aldığında hemen parçalayamayacağı ya da ağzına aldığında damağı ya da çene kemikleriyle ezemeyeceği kadar bir sertliktir.
Suya değmeden haşlanmış gıdalar besin değerlerini önemli ölçüde korumuş olur. Buharlı pişiriciniz yok ise tencere içinde kullanmaya uygun metal süzgeçlerden alabilirsiniz. Tencerenin içini 1 parmak kaynamış suyla, süzgeci de 3-5 cm büyüklüğünde kestiğiniz sebze meyveler ile doldurarak 5 dk boyunca kısık ateşte pişirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca fırında yağlı kağıt üzerine uygun boyda kesilmiş sebzeleri dizerek ya da tavada hafif yağ ile biraz kavurarak da lezzetli besinler hazırlanabilir.
BLW Yönteminde Yiyeceklerin Sunumu
Blw yönteminde önemli olan bebeğin 5 duyusuna hitap edebilecek ve aynı zamanda sağlıklı olan yiyecekler sunmaktır. Sunulan yiyeceğin boyu kavramaya uygun olmalı, çok pişirilmeden kokusu yerinde olmalı, ezilerek ya da başka birçok gıda ile karıştırılmadan ayrı verilmeli, yemek göze hoş görünmelidir. Meyveler, kesilerek ve buharda yumuşatılarak verilebildiği gibi, bütün halinde de sunulabilir. Böylece bebek önce meyvenin şeklini ve dokusunu öğrenerek başlar, sonrasında görebileceği bir yerde kesilerek tadını da öğrenmesi sağlanabilir. Geleneksel yöntemlerde ise meyveler ince rendeyle rendelenerek kaşık ile bebeğe verildiği için bebek sadece yemeğin tadına bakmış olur.
Bebekler mama sandalyesinde desteksiz oturabildiklerinde büyüklerle birlikte masada oturmayı da çok severler. Bu sırada siz de bebeğinizle aynı yemeği aynı sunum şekliyle yiyerek, mümkünse abartılı ısırma ve çiğneme hareketleriyle göstererek doğru yemek yemenin nasıl olduğunu ona gösterebilir ve önündeki yemekten keyif almasını sağlayabilirsiniz. Herkesin tabağında aynı sunum şeklini gören bebek aynı zamanda aynı şey yediğinin bilincine vararak özgüven de kazanmış olacaktır.
Sunum öncesi tabi ki kendi yiyeceklerinize tuz ya da salça ekleyebilir daha yağlı veya baharatlı yapabilirsiniz. Önemli olan bebeğinizin benzer sunumlarda yemek yenildiğini görmesidir.
Emziren bir anneyseniz, yediğiniz besinlerin tadı sütünüze geçeceği için, mümkün olduğu kadar çeşitli beslenerek bebeğin farklı tatları kabul etmesi için ön hazırlık yapabilirsiniz. Sizin beslenme sırasındaki tutumunuz da bebeğiniz için bir öğrenme sürecidir. Hoşlanmadığınız bir sebzeyi bile bebeğinize yedirirken siz de yemeli, bebeğinize yemeğin tadının çok güzel olduğunu söyleyerek olumlu bir tutum sergilemelisiniz. Böylece bebeğiniz ön yargılı olmadan her yiyeceğin tadına bakmış olur.
Bebeğinizin tabağına yiyecekleri koyarken bölümlere ayrılmış BPA içermeyen vakumlu silikon tabak tercih edebilirsiniz. Bu şekilde örneğin ayrı ayrı brokoli, patates ve elma koyduğunuz tabak bölümleri sayesinde bebeğiniz yemeklerin sırasıyla tadına bakabilir. Tercihen açken önce brokoli, sonra patates sonra elma verilmelidir. Önce meyve ile yemeğe başlamak şekerli gıda tattıktan sonra bebeğinizin diğer yiyecekleri yemek istememesine yol açabilir.
Bebekler yemekleri tanıdıkça bazen farklı şekillerde de görmek isterler. Örneğin elmayı bir gün küp küp kesilmiş şekilde yerken başka bir gün çubuk çubuk kesilmiş şekilde yemek isteyebilirler. Bu sebeple bebeğin o gıdadan uzaklaştı düşünülmemelidir, sadece farklı şekillerde sunulması denenebilir.
Bebeğinizin tabağının yanına plastik kaşık ve çatal koymak da bu aletleri tanıması ve ileride nasıl kullanıldığını anlamasını kolaylaştıracaktır. Bir bebeğin düzgün kaşık tutması için en az 12 aylık, düzgün çatal tutması için ise en az 14 aylık olması gerekir. Fakat bol pratik yapmakta da bir sakınca yoktur. Becerileri arttıkça, anne babasını taklit ederek çatal ve sonrasında kaşık kullanımına geçerler.
Becerileri artana kadar bebeğinizin sıkça yerleri ve üstünü kirleteceğini unutmayın. İlk aylar bolca mama önlüğüne ihtiyaç duyabilirsiniz. Dışarıdaki mama sandalyelerinde mama sandalyesi örtüsü kullanabilirsiniz.
Zuppers fonksiyonel örtü birçok farklı kullanımı yanı sıra mama sandalyesi örtüsü / kılıfı olarak, dışarıdaki mama sandalyelerinde oturağı ve sandalye tablasını tam sarıp bebeğinizi temizlenemeyen mikroplardan korur. Bebeğiniz yemeği tablasına düşürdüğünde tekrar alıp yemesi sorun olmaz. Yumuşacık, cilt dostu, Oekotex sertifikalı kumaşıyla hem bebeğiniz hem de biz annelerin içi rahat eder.