Bebeğiniz doğdu ve büyük bir mutluluk kucağınıza aldınız. Peki hastanede bebeğinizi neler bekliyor? Bebeğinize hastanede uygulanacak işlemler ve hastaneden çıkmadan yapılması gereken tetkikler neler? Bir yazı dizisine dönüşen ve merakla takip edilen doğum sonrası dönemde yaşananları yazmaya devam ediyoruz. Anne Bebek Koçu, Yenidoğan Hemşiresi ve Bebek Bakım Danışmanı Sayın Gözde Engin Çiray doğum sonrası hastanede bebeğinizi neler bekliyor sorusunu cevabını sizler için derledi.
Doğum öncesi, sırası ve sonrası tüm yaşananları size unutturacak olan işte o muhteşem an geldi ve siz hemen ilk emzirmeyi gerçekleştirdiniz. Ne mutlu size !
‘’Ya normal doğum değilse’’ diyenleri duyar gibiyim. Endişeye hiç gerek yok!
Epidural ya da Spinal anestezi alan kadınlar da aynı süreci bu şekilde deneyimleyebilir. Genel anestezi alanlar içinse şunu söyleyebilirim. Bebeğinizi siz uyusanız bile sizin yanınıza getirip gösteren bir kaç dakika annesinin yanında zaman geçirmesini sağlayan bebek hemşireleri biliyorum. Hemşirenizden bunu isteyerek şansınızı deneyin derim.
İlk buluşma ve emzirme sonrası bebeğiniz bebek odasına götürülür. Burada bebeğe babası eşlik eder ve diğer yakınlarınızda hastane koşullarına göre camlı kısımdan işlemleri izleyebilir. Bebeğin boyu, kilosu, baş ve göğüs çevresi ölçülür ve kayıt edilir. Hepatit B ve K vitamini her yenidoğan bebeğe uygulanır. Ailenin tercihi ile daha sonra ya da hiç uygulatmak istememe durumu da olabilir. Bunu doktorunuzla konuşarak planlayabilirsiniz. Çocuk doktoru bebeği muayene ettikten sonra bebeğiniz yanınıza getirilir ve emzirme süreci devam eder.
Özel hastanelerde, özellikle bebek dostu hastanelerde bebek hastaneden çıkana kadar anne yanında durur. Tıbbi bir işlem için ya da anne dinlenmek istediğinde bebeğiniz bebek odasına alınır.
2. gün bebeğinize ‘’İşitme Testi’’ yapılır. Duyma kabiliyeti ve sinirlerin işlevselliği incelenir.
24. ve 48. saatlerde bebeğinizden topuk kanı diye bildiğiniz ‘’Tarama Testleri’’ için kan alınır. Bu test ile bebeğinizin Fenilketonüri, Kistik Fibrozis ve Troid Hormonlarına bakılır. Sağlık Bakanlığı adına hastaneden çıkmadan mutlaka bu testlerin alınması gerekir.
Bebeğinizin her gün kilosu ölçülür ve kayıt edilir. Hastaneden taburcu edildiğiniz gün toplam kilo kaybına göre bebeğin genel durumu doktorunuz tarafından değerlendirir ve hastahane sonrası evde bebeğinizin bakımı hakkında bilgilendirilirsiniz.
Yine hastaneden çıkacağınız gün bebeğin Bilirubin (sarılık) değerine bakılır. Bu sonuca göre taburcu olma durumunuz ve bir sonraki kontrol takibi tarihiniz belirlenir.
Hastaneden çıkmadan önce bebeğin tüm bilgilerinin yazılı olduğu bir ‘’Bebek İzlem Kitapçığı’’ size teslim edilir. Bu kitapçık bebeğinizi kontrole götürürken yanınızda bulunmalıdır. Ayrıca bebeğe yapılan tüm tetkik ve tedavilerin yazılı çıktısını hastaneden talep edebilirsiniz.
Her yenidoğan bebeğe 1 ay sonra Kalça Ultrasonu çektirilmelidir. Bununla ilgili bilgi ve randevu tarihi hastahaneden size ayrılmadan önce size verilecektir.
Hastanede yapılacak işlemler bu şekildedir. Hastanede öğrendiklerinizi, daha önce okuduklarınızı ya da deneyimlediklerinizi kullanmanız size fayda sağlayacaktır. Ancak yinede bir annenin kalbinin sesi her zaman en doğru olanı söyler. Bunu asla unutmayın ve kendinize güvenin.
Doğum: Hastanede anneyi neler bekliyor yazımıza ulaşmak için buraya tıklayın.