Uyku Tulumu TOG Değeri nedir?

Uyku Tulumu TOG Değeri nedir?

Tog değeri nasıl anlaşılır sorusu uyku tulumu alırken annelerin en çok sorduğu sorulardan biridir.

Uyku Tulumu TOG değeri çoğu zaman kumaşın inceliğine, kalınlığına veya dışarıdaki hava sıcaklığına bağlı olarak eksik değerlendirilebilmektedir. TOG değeri evin iç oda sıcaklığına göre seçilmektedir. Hava sıcaklığına göre TOG tablosu değerlendirilmemelidir.

Uyku Tulumu TOG değeri belirleyen birkaç etken vardır;

  • TOG değeri, Thermal Overall Grade ifadesinin kısaltmasıdır ve Termal Yalıtım Ölçüsü olarak düşünülebilir. Yalıtımı belirleyen etkenlerden ilki kumaş içeriğidir. Örneğin pamuk kumaş daha iyi bir yalıtım malzemesi olduğu için polyester kumaşlı tulumlara göre TOG değeri daha yüksek olur.
  • Kumaşın dokuma sıklığı da TOG değeri belirlemede önemlidir. Penye gibi sık dokunmuş kumaşlar, müslin gibi aralıklı dokunmuş kumaşlara göre daha yüksek TOG değerine sahiptir.
  • Ürünün kalıbı da TOG değerini etkileyebilmektedir. Örneğin uzun kollu bir tulum kolsuz bir tulumdan daha yüksek TOG değerine sahiptir. Çünkü kolları açık modelde hava girişi daha fazla olduğu için yalıtımı azaltır. Kundak tulum ve kelebek tulum, kolları kapalı olduğu için kolları açık normal tulumlardan daha yüksek değerdedir. Ayakları kapanabilen patikli tulum modelleri ve alt kısmı kendiliğinden kapalı olan bebek torba tulum olan modeller, ayakları açık modellere göre daha yüksek değerdedir. Yuvarlak kesimli, fermuar korumalı yakalar; v kesimli yakalara göre havayı daha iyi muhafaza ettiği için değeri daha yüksektir.

Yukarıda belirtilen kumaş içeriği, dokuma sıklığı, ürün kalıbı gibi değerlerin karşılaştırmasından sonra kumaş kalınsa TOG değerini yükselten bir unsurdur diyebiliriz. Tüm bu kriterlere göre üretim sonrası TOG değeri hesaplanarak kullanıcılara sunulmaktadır.

Uyku Tulumu TOG değeri neye göre seçilir?

Uyku Tulumu TOG değeri öncelikle evinizin oda sıcaklığına uygun olarak seçilmelidir. Kışın giyilebilen bir tulum yazın bebeği terletir, yazın giyilebilen bir tulum ise ince geleceği için bebeğin üşümesine sebep olabilir. TOG değerli uyku tulumlarında mutlaka bebeğin alışkanlıkları da düşünülmelidir.

Mevsim

İlk etken tabi ki, mevsimdir. Soğuk havalar için kalın, sıcak havalar için ince ürün seçilmelidir.

Yaz için 0,3-0,5 TOG, bahar ayları için 1 TOG Uyku Tulumu, kış için 1,5-2 TOG Uyku Tulumu genel olarak uygundur. 2,5 Tog Uyku Tulumu yorgan kalınlığına denk gelmektedir. Tulumun bebeğin hem önünü hem arkasını kapattığı düşünülürse, 2 TOG sonrası ev içi kullanıma uygun bir sıcaklık değildir. Kaloriferli evlerde özellikle kolları kapalı tulumlarda bebeğin terlemesine sebebiyet verebilmektedir.  Eviniz çok sıcaksa veya bebeğiniz çok hareketli ise biraz daha az TOG değerli uyku tulumu seçmek isteyebilirsiniz. Örneğin kış mevsimine uygun, 1,5 Tog kalınlıkta bir uyku tulumu; ev sıcaklığı 24 derece olan hareketli bir bebek için kalın gelebilir.

Oda Sıcaklığı

Yaşam alanları için ideal oda sıcaklığı 20°-22°C dir. Ancak banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C önermektedir. Yetişkin yatak odaları için ideal uyku ısısı 19°C’dir ancak bu değer bebek odaları için soğuk bir derecedir. Evin farklı bölgeleri için farklı ısı değerleri önerilse de yeni anne babalar tüm evi sıcak tutma eğiliminde olurlar. Bu sebeple kendi evinizin genel ısısını baz alarak uygun TOG değeri düşünmeniz önemlidir. Eviniz genel olarak 24 dereceden sıcaksa yüksek TOG değerleri bebeğinizin sıcaklamasına ve uyku kalitesinin düşmesine sebep olabilir.

Bebek Vücut Isısı

Bebeğinizin vücut sıcaklığı ebeveynlerin kontrolüyle anlaşılabilir. Sıcak odada, kalın ürünlerle sıcaklayan bebeklerin SIDS (ani bebek ölümü sendromu) riski artar. Bu sebeple fiziksel kontrol çok önemlidir. Yeni anne babalar genellikle bebeklerin vücut ısısını el ve ayaklardan ölçerler, elleri üşüdüğünde bebeğin de üşüdüğünü düşünürler. Ancak yenidoğanların ter bezleri henüz gelişmediği için fazla vücut sıcaklığını terleyerek değil uzuvların uçlarından soğuyarak atarlar. Yani gövdesi sıcak bir bebeğin ayak el parmak uçları ve burnu soğuksa fazla vücut sıcaklığını atmaya çalıştığı içindir. En doğru bebek vücut ısısı ölçümü göğüs ya da sırt bölgesinin ortasından yapılandır. İki parmağınızı bebeğinizin sırtının ortasına doğru tuttuğunuzda ılık-sıcak arası ise bebeğiniz ideal vücut ısısında demektir. Bebeğinizin yüzü kızardıysa, vücudu çok sıcak ve parmak uçları çok soğuksa vücut ısısı yüksek demektir.

3-4. Aydan sonra ise; ter bezleri gelişmeye başlayan bebeklerin öncelikle enseleri, saç dipleri terler. Bu bölgelerden de kontrol ederek sıcaklık ayarı düşünebilirsiniz. 6. Aydan sonra ek gıdaya başlayan bebeklerin yüksek kalorili gıda tüketiminden sonra vücut ısısı yükselebilir. Daha ileriki aylarda emekleyen, tırmanan bebeklerin de fiziksel aktiviteye bağlı vücut ısıları artacaktır. Bu sebeple Uyku Tulumu TOG Değeri bakılmaksızın ebeveynlerin bebek vücut ısısı kontrolü çok önemlidir. Hangi TOG değerinin hangi oda sıcaklığında kullanılması gerektiğini belirten tablolar sadece yönlendiricidir. Bebeklerin bulunduğu oda sıcaklığı, vücut ısısı, sağlık durumu gibi faktörler daha kalın ya da ince bir tuluma ihtiyaçları olup olmadığı konusunda da belirleyici olabilir.

Çeşitli kalınlık ve kalıplarda kundak uyku tulumu modelleri için linke göz atabilirsiniz. 1-4 Yaş çocuklarınız için ayaklı ve patikli uyku tulumlarını ayrıca inceleleyebilirsiniz.

logo
visamaestromastercard