BLW nedir deyince çoğumuzun aklına, suratına yoğurdu bulaştırarak yiyen bir bebek ve yerlere dökülen kaşık kaşık meyve püresi geliyor olabilir. Oysaki konu bundan biraz daha fazlası. BLW tanımı, İngilizce “Baby Led Weaning” kelimelerinin kısaltmasıdır ve “bebeği sütten kesmede yol göstermek” anlamına gelir.
BLW Yönteminin Faydaları Nelerdir?
BLW yönteminde, anne sütünün yanı sıra bebeğin ek gıda olarak anne babasının yediği aynı yiyecekleri yemesi amaçlanır. Ek gıda dönemine muhallebi, püre ve meyve suyu ile başlamak oldukça risksiz bir yöntemdir. Ancak beslenmek dışında bebeğe bir faydası yoktur. BLW yöntemi doğru uygulandığında hem risksizdir hem de fiziksel ve duygusal faydaları vardır. Bebeğin kendi yemesi teşvik edilerek motor becerileri geliştirilir. Bebek kendini besleyebildiğini gördükçe özgüveni artar. Yiyeceklerin tadını, kokusunu, kıvamını en doğru şekilde öğrenir. Neyi ne kadar yiyeceğine kendi karar vererek yemekle arasında olumlu bir bağ kurar, ileride beslenme sorunları yaşama ihtimali azalır.
BLW yöntemi bebeklerin duyularını öğrenme sürecine de katkıda bulunur. Dokunmak bebekler için en önemli duyudur. Çevrelerini bu şekilde hisseder ve farkına varırlar. BLW sırasında yiyeceğine kendisi dokunan bebek; koklama ve görme, kendi yiyerek tat alma ve işitme ile 5 duyusunu pekiştirir. Duyularını kullanabilen, uyaranlara açık bir bebek aktif olarak öğrenmeyi de sürdürür. Büyüklerden görerek örnek almak ve yediği yiyecekler hakkında sohbet etmek de bebeğin gelişimini arttırır. Erken dönemde küçük de olsa kendi kararlarını verebilmek, bebeklerin ilerleyen dönemdeki bağımsız kişilik oluşumuna da katkı sağlar.
BLW Yöntemine Ne zaman Başlanmalı?
Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini, yeterli anne sütü olmadığında formül mamalarla takviye yapılmasını önermektedir. Anne sütünün önemi ve diğer detaylar için Anne Sütü ve Emzirme yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Tabi ki ilk 6 ay, bebekler kendilerini besleyebilecek fiziksel olgunluğa ulaşamadıkları için 0-6 ay arası bebeği beslemek büyüklerin sorumluluğundadır. Bazı pediatristler yeteli kilo alamayan bebeklere 4. ayda tamamlayıcı beslenme önerirler. Bu sebeple bazı bebekler 4. Aydan itibaren ek gıdaya geçer. Fakat 4 aylık bebek, desteksiz oturmak, eline aldığı besini ağzına götürmek gibi fiziksel gelişimleri tamamlayamadığı için ek gıdaya mecburen muhallebi ve püre ile yumuşak bir geçiş yapılır. Yani aslında 6-9. aylık bebeklerin anne sütünden sonra püre yerine direk katı gıdaya geçmesinde ve kendi kendilerini beslemeye başlamasında bilimsel olarak bir engel bulunmuyor. Bebeğiniz 6. Ayını doldurmuşsa, kendi başına oturabiliyor ve parmak büyüklüğündeki cisimleri ağzına götürebiliyorsa fiziksel olarak BLW yöntemine başlamaya hazırdır. Bebeğiniz siz yemek yerken masadakilere ilgi duyuyor, yemek yemenizi izliyorsa duygusal olarak da BLW yöntemine hazırdır. 9. Ay sonrası katı gıdaya başlamak bebeğin duygusal ve fiziksel gelişiminin geri kalmasına, ilerleyen dönemde besin reddine yol açabilir.
BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?
İlk olarak bebeğinizin uykusunu almış olmasına ve ne aç ne tok denecek yarı toklukta olmasına özen gösterin. Böylece bebeğinizin yemek yiyemeyecek kadar yorgun olmadığına ve yeni bir yemek denemeyi bekleyemeyecek kadar aç ya da tok olmadığına emin olursunuz. Genellikle en uygun zaman öğle uykusu sonrası emzirdikten sonra 1-2 saat bekleyip denemektir. Fakat başlamak için kesin bir öğün kuralı da yoktur.
BLW yöntemiyle beslenmeye başlanan bebeklerde, bebek hangi yiyeceği ne kadar yiyeceğine kendi karar verir ve aileyle birlikte aynı zamanda, aynı yemekleri yiyerek bir sofra kültürü oluşturur. Ancak seçenekleri önüne koyarken öncelikle mevsim sebzelerinden başlamalı ve yaklaşık 3-5 cm uzunluğunda olmasına dikkat etmelisiniz. Önce sebze ile başlamaktaki amaç, bebeğin ilk tattığı yiyecekler meyveler gibi şekerli besinler olduğunda tatlı gıdalara alışıp diğerlerini reddetmesine engel olmaktır. Verdiğiniz yiyeceğin parmak büyüklüğünde olması ise boğulmaları önlemek ve kolay tutabilmesini sağlamaktır.
Bebeklerin ek gıdaya geçtikleri ilk aylar oral dönem denen her şeyi ağızlarına götürerek tanıdıkları bir dönemdir. Bu hareketleri bazen beslenme amaçlı yapmasalar da bebeğinize yeni gıdalar sunarak bu süreci değerlendirebilirsiniz. İlk denemelerde üst üste aynı gıdanın bebeğe sunularak hem bebeğin tatları öğrenmesi hem de olası alerjik tepkilerin gözlemlenmesi sağlanır. Buna 3 gün kuralı denir. 3 gün boyunca aynı gıdayı yiyen ve alerjik reaksiyon göstermeyen bebek için o gıda devam etmeye uygundur. Ailede alerji öyküsü yoksa dikkatli davranarak farklı gıdaların birlikte sunulması da mümkün olabilir.
Başlangıçta bebeğin yiyeceği eliyle yemesi gayet normaldir. Böylece yeni tanıştığı şeyi rahatça hisseder, koklar, sonrasında tadına bakar. Bebeğiniz 9. Aylık olduktan sonra uygun kaşık ve çatalı yiyeceklerin yanında sunmak alışkanlık kazanması için faydalıdır. Bebeğin beraber yemek yediği büyükleri model alarak öğrenmesi kolaylaşır. Genellikle 12-14 aydan sonra bebekler önce çatal, sonra kaşık kullanacak yeterliliğe ulaşırlar.
Bu süreçte bebeğinizin bolca üstünü ve ortalığı kirleterek, hata yaparak yol alacağını unutmayın. Yemeği yemeden önce eliyle sıkabilir, yere atabilir ya da üstüne sürebilir. Sabırlı olmak ve olumlu yönlendirmelerde bulunmak, bebeğinizi tekrar denemesi için teşvik edecektir. İlk zamanlar yoğurt, çorba gibi sulu yiyeceklerde mama sandalyesinin altına bir örtü serebilirsiniz. Bolca mama önlüğü edinerek üstünü kirletmesini engelleyebilirsiniz. Dışarıdaki mama sandalyelerinde mama sandalyesi örtüsü kullanabilirsiniz.
Zuppers fonksiyonel örtü birçok farklı kullanımı yanı sıra mama sandalyesi örtüsü / kılıfı olarak, dışarıdaki mama sandalyelerinde oturağı ve sandalye tablasını tam sarıp bebeğinizi temizlenemeyen mikroplardan korur. Bebeğiniz yemeği tablasına düşürdüğünde tekrar alıp yemesi sorun olmaz. Yumuşacık, cilt dostu, Oekotex sertifikalı kumaşıyla hem bebeğiniz hem de biz annelerin içi rahat eder.