Bebek Uyandırma Yöntemleri

Bebek Uyandırma Yöntemleri

Bebek Uyandırma Yöntemleri

Yeni doğan bebeklerin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için her 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Her 2-3 saatte bir bebeğinizi emzirmek, hem sağlıklı anne sütü üretimi için vücudunuzu hazırlar, hem de bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar. Bebekler de genellikle bu zaman aralığında acıktıklarını ağlayarak size bildirirler. Ancak bazı bebekler uykucudurlar veya zaman zaman uykuyu tokluk hissine tercih edebilirler. Bebeğinizi uyandırıp beslemeniz gereken bu durumda ne yapmalısınız?

Uyuyan bir bebeği uyandırmak huzur bozucu gibi görünebilir. Kimi zaman zahmetli bir süreç sonunda bebeğinizi uyutmayı başarabildiyseniz, onu uyandırmaya kıyamayıp biraz daha beklemeyi uygun görüyor olabilirsiniz. Ancak yeni doğan bebekler bazen 6-7 saati bulan kesintisiz uykuya dalarlar ve bu süre içinde beslenmemek bebek gelişimi açısından sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu sebeple 3 saatten uzun süre uykuda olan bebeği uyandırmak hoş bir duygu gibi hissettirmese de bebeğinizin sağlığı ve anne vücudunun sağlıklı süt üretimi için oldukça önemlidir. Özellikle yeni doğanlarda, bebekler doğumdan sonra ağırlığının %10 kadarını, ilk birkaç günde kaybederler. Kaybedilen ağırlığın geri kazanılabilmesi ancak her 2-3 saate bir düzenli aralıklarla beslenme sonrası bir veya iki hafta sonunda mümkün olur. En azından bu kilo kaybının telafi edilebilmesi ve bebeklerde sarılık riskinin önlenmesi için beslenme düzenine fazlaca dikkat edilmesi gerekir. Bebeklerde sarılık yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Peki yavrunuzun huzurunu bozmadan onu nasıl uyandırabilirsiniz?

 Uyuyan bebek nasıl uyandırılır?

Yeni doğan bebekler dış dünyayı görmezden gelip, uzun süre uykuya dalmakta oldukça beceriklidirler. Bebeğinizi emzirmek için uyandırmak her zaman kolay olmayabilir. Şu bazı ipuçları bebeğinizin uykudan daha huzurlu bir şekilde uyanması için işinize yarayabilir;

  • Bebeğinizle konuşmayı deneyin. Eğer hafif bir uykudaysa sesinizi duymak, uyanması için yeterli olabilir.
  • Bebeğinize nazikçe dokunun. Kollarını ve bacaklarını hafifçe ovalayarak uyandırmaya çalışın.
  • Kıyafetlerini çıkarın. Yeni doğan bebekler vücutlarına serin havanın temas etmesinden pek hoşlanmazlar. Ancak bebekler soğuk ortamlarda vücut ısılarını hızlı bir şekilde kaybedebilirler. Bu tavsiyeyi uygun sıcaklık koşullarında göz önünde bulundurun.
  • Bebeğinizin bezini değiştirin. Bel bölgesinde hissedeceği hareketler ve serinlik hissi genellikle bebekleri uyandırmak için yeterlidir.
  • Gazını çıkarmayı deneyin. Bebeğinizin sırtını okşamak ve ovalamak onları uyandırmaya yardımcı olabilir.
  • Bebeğinizin yüzünü nemli bir havlu veya yenidoğana uygun bir ıslak mendille silin.
  • Banyo yaptırmayı deneyin.
  • Bebeğinizi emzirme pozisyonunda tutun. Ancak, bebeklerin süt emmesi doğal bir refleks olduğundan bazı bebekler beslenirken de uykularına devam edebilirler.

Doğumdan sonra bebeğiniz yorgun olabilir veya doğum sırasında size verilen ilaçlar bebeğinizin uykusunu etkileyebilir. Ayrıca bazı yeni doğan bebekler uykuyu çok severler. Haftalar geçtikçe bebeğinizin beslenme ve uyku düzeni zamanla ritmini bulacak ve işiniz kolaylaşacaktır. Doğumdan 2-3 hafta sonra bebeğinize daha uzun süreli uykular için izin verebilir, 5 saate kadar kesintisiz uykuya bırakabilirsiniz. Yalnızca bebeğinizin yeteri kadar beslendiğinden ve iyi kilo aldığından emin olun.

logo
visamaestromastercard