Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar

Bebekler neden ağlar sorusu, henüz bebeğini yeni kucağına almış ve ne yapacağını daha tam bilemeyen ebeveynlerin sık sık sorduğu bir sorudur. Oysa ki cevap çok basit. Yenidoğan bebeklerin sizinle iletişim kurabilmek için kullanabileceği tek bir yol var; ağlamak. Bu onlar adına, ilginizi çekebilmenin ve dertlerini anlatabilmelerinin tek yolu. Gece bebeğinizin ağlamasıyla uyanmanız veya herşey normal görünürken yavrunuzun birden ağlamaya başlaması işlerin yolundan çıktığı anlamına gelmez. Bebeğiniz (genellikle doğal) bir problemini çözmeniz için sizi yardıma çağırıyor. Gelişimlerinin ilerlemesiyle birlikte bebekler farklı sorunlar için bir ağlama repertuvarı oluştururlar; açlıktan ağlama ile ağrıdan ağlama ya da ilgi isteme arasında bariz farklılıklar geliştirirler. Böylece yavrunuzun ağlayış şeklinden size gönderdiği mesajı daha rahat bir şekilde anlayabilirsiniz. Ancak anneliğin/babalığın başlarında bebeğinizin ağlama sebebini belirleyebilmek pek kolay değildir. Yine de bebeklerde ağlamayla başa çıkabilmenin yolları var. İşte yenidoğan bebek ağlamasının temel nedenleri ve ağlamayı yatıştırabilmek için kullanabileceğiniz teknikler.

Yenidoğan Bebekler Neden Ağlar?

Yenidoğan bebekler bağımsız bireyler değillerdir; beslenmek, ısınmak ya da rahat etmek için ebeveynlerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Ağlamanın sebebi bu temel gereksinimlerden biri olacaktır. Ağlamaları rahatsızlık kaynağına bağlı olarak farklılıklar gösterir. Açlıktan ağlamada düşük seslerden başlayıp ses tonlarını zamanla yükseltirler. Ağrıdan ağlamada ise genellikle aniden yüksek tondan başlayıp daha sonra uzun soluklar alarak devam ederler.

Açlık

Açlık, ağlamanın kaynağı olarak ilk kuşkulanmanız gereken problemlerin başında geliyor. Özellikle yenidoğan bebekler küçük bir mideye sahip olduklarından, içeride fazla besin tutamazlar. 

Son emzirmenizden itibaren çok uzun bir süre geçmese bile yavrunuz tekrar beslenmek için size bir mesaj gönderebilir, 3 ayın altındaki bebekler genellikle bir kaç saatte bir emzirme gereksinimi duyarlar. İyi bir emzirme örtüsü ile kalabalık için de bile bebek odalarında sıra beklemeden, tenha köşeler aramadan bebeğinizi emzirebilirsiniz. Anneyi 360 derece saran emzirme örtülerimiz için buraya tıklayın.

Bebeğiniz dudak oynatma veya şapırdatma ya da elini ağzına götürme gibi davranışlar gösteriyorsa, ağlamayı yatıştırmak için yavrunuzun aç olmadığından emin olmalısınız.

Açlığın yanı sıra aşırı emzirmeden kaynaklanan mide şişkinliği de kısa süreli bir sancıya ve ağlamaya sebep olabilir.

Yorgunluk ve Uyku

Özellikle ilk haftalarda bebeğinizin yorgunluk belirtilerini farkedebilmeniz hiç de kolay değildir. Anne-baba veya ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle beraber yavrunuz yorgun düşebilir ve dinlenmek isteyebilir. Bebeğinizi sessiz ve sakin bir odaya götürüp uyuması için ona yardımcı olmayı deneyin.

Kirli Bez

Bazı bebekler ıslak ya da kakalı bezden uzun süre rahatsız olmazken, bazıları bezini kirlettiği an bunu size bildirmek isteyebilir. Dışkı deriyle temas halinde olduğunda tahriş edicidir. Temizlenmezse ağrıya ve yanmaya sebebiyet verebilir. Bebeğinizin altını kontrol ederek ya da basit bir koku testiyle sorununu giderebilirsiniz.

Ağrı, Sancı veya Hastalık

Bebeğiniz bu gibi durumlarda problemi size iletebilmek için muhtemelen her zamankinden çok daha farklı bir şekilde ağlayacaktır. Ağlama daha bitkin veya yorgun, alışılmadık şekilde uzun veya sessizse bu yavrunuzun iyi hissetmediğinin işaretidir. Gaz ya da hazım problemleri, alerji, ishal, karın sancısı veya diş çıkarma ağlamanın kaynağı olabilir. İlk olarak bebeğin vücud ısısını dereceyle kontrol edip, anormal bir durum sezdiğinizde doktorunuzdan yardım almanız faydalı olacaktır. 

Yenidoğan bebeklerde sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarından biri de “kolik” rahatsızlığıdır. Bebeklerin yaklaşık yüzde 20’si koliktir. Kolik yüksek şiddetli ve yatıştırılamayan ağlama krizlerine neden olabilir. Kolik rahatsızlığının nedeni tam olarak bilinemese de, sindirim ve sinir sisteminin gelişmesiyle birlikte rahatsızlığın ortadan kalktığı kesindir. Kolik günde 3 saat civarında ağlama krizlerine sebep olabilir. 

İlgi İhtiyacı

Bebeğinizi zaman zaman bir oyun halısı üstünde ya da beşiğinde yalnız bırakabilirsiniz. Belli aralıklarla yalnız kalmak onun gelişimine katkı sağlayacaktır. Fakat bildiğiniz gibi yavrunuzun en mutlu ve sakin olduğu zamanlar sizinle birlikteyken olacaktır. Yalnızlıktan sıkıldığında bebeğinizi kucağınıza alıp onunla konuşabilir, oynayabilir veya küçük bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Bebek ne zaman annesinin arkasından ağlar?

6-12 aylık süreçte zihinsel ve sosyal gelişimle birlikte bebekler vakit geçirmekten hoşlanmazlar. Sizinle beraber geçirdikleri eğlenceli bir süre sonunda onu yatağında yalnız bırakmak ayrılık stresiyle birlikte ağlamaya yol açabilir. Daha detaylı bilgi için ay ay bebek gelişimi yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Rahatsızlık Veren Faktörler

Anne karnındaki rahatlıklarına kıyasla, içinde bulundukları çevre bebekler için keyif kaçırıcı olabilir. Anne rahmi bebek için sıcak, sakin ve huzurlu bir ortamdır. Doğumdan sonra içinde oldukları sıcak veya soğuk ortamlar, kıyafetlerin oluşturduğu baskı veya kaşıntı, gürültü, rahatsız edici ışıklar gibi birçok şey bebeklerde ağlamaya neden olabilir. 

Yavrunuzun rahatlığı için, bulunduğu odayı 20°C-  23°C arası bir sıcaklıkta tutmaya çalışın. Vücut sıcaklığını karnına veya ense kısmına elinizle dokunarak kontrol edebilirsiniz. Kıyafetleri üst üste giydirmemeye ve kundağını çok sıkı yapmamaya dikkat edin. Genel olarak pamuklu çarşaf ve kıyafetleri tercih edin. Uyku tulumu kullanıyorsanız, tulumun mevsime uygun ve bebeğiniz için doğru ölçülerde olduğundan emin olun.

Bebeğim Ağlamaya Devam Ediyor. Ne yapabilirim?

  • Yatıştırmak için onu kucağınıza alın.
  • Beşikte yada kucağınızda hafifçe sallayın.
  • Eğer kullanıyorsa emzik verin. Emme refleksi bebekleri rahatlatır. 
  • Beyaz gürültü” oluşturun. Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi ve çamaşır makinesi gibi sesler anne karnındaki seslere benzediği için bebekleri sakinleştirir. Bebeğinizin kulağını kalbinize doğru yaklaştırıp, kalp ritmini duymasını sağlayabilirsiniz.
  • Gezintiye çıkın. Yürüyerek veya arabayla bulunduğunuz ortamı değiştirmek güzel bir aktivite olacaktır. Bebeğinizin uyuma ihtimaline karşın çok fonksiyonlu Zuppers örtünüzü almayı unutmayın!
  • Bebek masajı yapın. Sırt, karın bacak ve ayaklara nazikçe masaj yaparak yavrunuzu rahatlatabilirsiniz.
logo
visamaestromastercard