Bebeklerde Alerji Sebepleri

Bebeklerde Alerji Sebepleri

Bebeklerde alerji sebepleri, sıklıkla solunum sisteminde görülen rahatsızlıklardan kaynaklıdır. Özellikle bahar aylarında bitkilerin döllenip, çiçek açmasıyla beraber, polenler solunan havaya karışıp, üst solunum yollarına takılırlar. Alerjisi olan bireylerde bağışıklık sistemi bu polenleri tehdit olarak algılar ve bir savunma mekanizması geliştirirek bebeklerde alerji semptomlarını ortaya çıkarır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Sıkça öksürük ve nefes darlığı

Burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı

Alerjik hapşırma

Gözlerde sulanma ve kaşınma

Kulaklarda ve damakta kaşıntı

Sık burun kanaması

Alerjinin semptomları genellikle soğuk algınlığı ile benzerlik gösterir ve bazen ebeveynler semptomların hangisine ait olduğunu ayırt edemeyebilirler, ancak alerji nezleden farklı olarak çok daha uzun sürer ve gereken önlemler alınmazsa iyileşme eğilimi görülmez. Öksürük ya da hapşırma genelde art arda ve kriz şeklinde devam eder. 



Polen alerjisi en yaygın alerji türlerinden biridir ve alerjinin sebebi sadece sokakta ya da bahçenizde bulunan ağaç olmayabilir. Polenler oldukça küçük parçacıklardır ve ağaçlardan yayılan bu tozlar rüzgarla kilometrelerce öteye taşınırlar. Üstelik çok az bir miktarda solunması bile çocuklarda bahar alerjisini tetikleyebilir. İnsanlar alerjinin rengarenk ve büyük çiçekleri olan elma, nar, kiraz, şeftali gibi ağaçlardan yayıldığını düşünse de bu pek de doğru sayılmaz. Bu ağaçların polenleri nispeten büyük olduğu için rüzgarla havaya yayılmaz ve tozlaşma arı gibi böcekler yardımıyla sağlanır. Bu nedenle bu büyük boyutlu polenler genellikle alerjiye sebep olmazlar. Ancak kavak, sedir, söğüt, meşe gibi çiçek açmayan ağaçların polenleri oldukça küçüktür ve kolaylıkla havada bulunup solunum yoluyla vücuda girebilirler. Bahar alerjilerinin büyük bir kısmına da bu çiçeksiz ağaçlardan yayılan polenler neden olur. Evde saksıda yetiştirilen bitkiler alerjiye sahip çocukları genellikle rahatsız etmez. Polen ya da bahar alerjisinin belirtileri genellikle Mart ayından itibaren gözlenir. Eğer yavrunuzda bahar aylarında bu belirtileri gözlüyorsanız, alerjisinin olup olmadığını ve eğer alerjiye sahipse alerjinin kaynağını hastahanede bir takım testler yardımıyla öğrenebilirsiniz. Doktorunuz çocuğunuzda gözlenen belirtiler ve yaşına uygun olarak kan veya cilt testlerinden birine karar verip, varsa alerjinin kaynağını detaylı bir şekilde değerlendirecektir. Bebeğinizin hangi alerjene reaksiyon verdiğinin belirlenmesinden itibaren gerekli tedavi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirilirsiniz.

Çocuğunuzda bahar alerjisi bulunuyorsa, tozlu, rüzgarlı havalarda pencereleri kapatın ve mümkünse klima kullanın.Klima filtresinin bakımına özen gösterin.  Bu havalarda dışarıya çıkmaktan mümkünse kaçının. Çocuğunuzun dışarı çıkması gereken durumlarda güneş gözlüğü kullanıp polenlerle teması azaltabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzla dışarıda vakit geçirdikten sonra elleri ve yüzü yıkamak, kıyafet değiştirmek, duş almak iyi bir fikirdir. Alerjene maruziyetin yok edilmesi ve azaltılması mümkün olmayan durumlar için doktorunuz gerekli ilaçları size önerecektir.

Alerjiye sahip çocukların ciltleri oldukça hassastır. Kıyafet, çarşaf, havlu gibi teniyle sürekli temas halinde olan kumaşların kalitesine ve temizliğine özellikle dikkat etmeniz oldukça önemli. Kalitesinden emin olmadığınız ürünlerden, sağlıksız boyalar içeren kumaşlardan ve ağır kokulu kimyasal deterjan ve temizlik malzemelerinden kaçının.Kimyasal riskleri en aza indirmek açısından viskon içeren kumaşları tercih edebilirsiniz.

Besin Alerjisi olduğunu düşünüyorsanız hızlıca tespit etmek için en etkili yöntem test yaptırmaktır.

Yapılan araştırmalar, bebeklerimizde görülen besin alerjisinin zaman içerisinde düzelme olasılığının çok yüksek olduğunu göstermektedir. Bu durumda bebeklerde besin alerjisine sebep olan yiyecekler genelde yer fıstığı, fındık, çilek, portakal, yumurta ve balık olarak bilinir. Besin alerjisinin ortaya çıkma belirtileri üst solunum yolu enfeksiyonu, deride kızarıklık ve ishal olarak bilinir. Böyle bir durumda bebeğimizdeki alerjinin hangi besinden kaynaklandığını tespit etmemiz gerekir. Bu da, detaylı bir besin alerjisi testi ile ortaya çıkartılabilmektedir. Gıda alerjisi belirtileri veya besin alerjisi belirtileri için doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.


Bebeklerde Alerjiden Korunma Yolları

Anne Sütü Alerji Riskine Karşı Korur

Alerji konusunda sık bilinen yanlışlardan biri anne sütü alan bebeklerde alerjinin rastlanmaması konusudur. Aslında kısmen doğru olan bu durum, her bebek için geçerli değildir. Çünkü kimi bebeklerde besin alerjisi anne sütüne karşı da etkili olabilmektedir. Ancak şunu kesinlikle ifade etmek gerekir ki; anne sütü alan bebeklerde alerji görülme riski çok daha azdır. Eğer bu şekilde bir sorunla karşılaşılırsa, yapılması gereken şey bebeğin vücuduna alerji yapan yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınmaktır. Bu noktada anne ve babadan gelebilecek kalıtsal alerji riski de önem kazanmaktadır.

Bebeklerinizi, ek gıdaya geçiş için önerilen 6. aydan sonra ek gıdaya başlatmak da bir önlemdir. Böylece aile içerisinde genetik olarak alerji riski varsa da, bu riski azaltmış olacaksınız. Çünkü anne sütünde alerjen bulunmamakta ve bu da bebeğe zarar vermemektedir. Kısacası bebekleri alerjiden korumak için en etkili yöntem uzun süre anne sütüne devam etmek olacaktır. Anne sütünü arttırmak yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ek gıda geçişlerinde muhakkak her gıdaya tek tek başlamanız önerilmektedir. Böylece alerjinin hangi besinlerde ortaya çıkabileceğini de tespit etmek mümkündür. Buna göre inek sütü alerjisinde kullanılan mamalar ile alerji yapmayan bebek mamaları ayrımını yapabileceksiniz. 


Çevre Kirliliği Bebekler İçin Alerjik Reaksiyon Sebebidir 

İnsan vücudunda alerjiye sebep olan bir diğer etken de çevresel kirliliktir. Bu, aynı zamanda kimi bebeklerin çevre kirliliğinden alerjik reaksiyon gösterme olasılığının daha yüksek olduğunu da göstermektedir. Ne yazık ki sanayileşme ile birlikte hava ve çevre kirliliği, sanayi atıklarının bilinçsiz bir şekilde çevreye atılması, kimyasalların çoğalması gibi durumlardan dolayı her geçen gün artmaktadır. Alerjik bünyeler için, hava soğuk olan bile temiz havada dışarıda en azından yarım saat dolaşmak önemlidir.

En Sık Görülen Alerjiler Solunum Sisteminde Ortaya Çıkar

Uzmanlar, bebeklerde en çok görülen alerji tipinin tekrarlayan solunum sistemi ile besin alerjileri olduğunu dile getirmektedir. Bebeklerin hırıltılı bir şekilde soluk alması alerji işareti olabilir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde hemen bir uzman doktora gitmekte fayda bulunmaktadır. Çünkü bebeğin boğazına kaçan herhangi bir yiyecek ya da cisim, bronşiolit gibi solun yolu hastalıkları da hırıltılı solunumun altında yatan sebep olabilir.

Bebeklerimizi alerjiden korumak adına dikkat edeceğimiz bir başka önemli konu da evde kesinlikle sigara içilmemesidir. Ayrıca evin temiz olması ve aşırı tozlu ya da kirli şekilde durmaması gerekmektedir. 

Doğru kumaş ve Materyal seçimi Alerjiyi Önleyebilir

Son dönemde bebeklerde görülen alerjilerin bir diğer sebebi ise yanlış kumaş seçimi, kumaş boyaları, çıt çıt fermuar gibi tamamlayıcı aksesuarlarda bulunan metallerden tetiklenen cilt alerjisi olabilir. Zuppers’in tüm ürünleri en kaliteli kumaştan Oeko-Tex sertifikalı olarak üretilmektedir. Fonksiyonel Puset ve Emzirme Örtüsü bebeğinizin pusetini sararak polen, duman, hava kirliliği, hafif rüzgar ve fazla güneşten koruma sağlar. Zuppers fular önlüklerin çıt çıtlarında cilt alerjsine sebep olabilecek nikel bulunmamaktadır.


logo
visamaestromastercard