0-3 Ay Arası Bebek Gelişimi

0-3 Ay Arası Bebek Gelişimi

 

0-3 Ay Arası Bebek Gelişimi en çok merak edilen aylardan biri. Çünkü yavrunuzun ilk nefesini almasıyla birlikte, siz de yepyeni bir sürece adım atmış oldunuz. Büyülü, huzurlu ve bir o kadar da zorlu bir süreç sizi bekliyor. Ancak özellikle çiçeği burnunda ebeveynler, bebeklerinin gelişimi konusunda bazen aceleci davranabiliyorlar. Her bebeğin doğal gelişim hızı genetik ve çevresel birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı bebekler konuşmayı daha erken öğrenirken, aynı bebek daha geç yürüyebilir, her bebeğin doğal gelişim basamakları birbirinden farklıdır. Bebeğinizin, anne karnından çıkıp dış dünyaya adapte olması için gereken ilk gelişme evresinde atacağı birçok adım var. Hangi adımları önce atacağı ise, onun ellerinde.

1 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz, kendisini kucağınıza aldığınız ilk dakikadan itibaren artık size güvenebileceğinin farkında. Bebekler ilk haftayla beraber sesinizi tanıyıp ve sevginizi hissedebilirler. Dünyaya geldiği ilk günden itibaren onunla mümkün olduğunca konuşmanız, kendisine yalnız olmadığı hissini verecek, anne-bebek bağını kuvvetlendirecektir. Onun kulağına fısıldadığınız her kelimeyle, sizi daha yakından tanımasına fırsat vermiş oluyorsunuz.

Bebeklerin göz kasları ve görüş kabiliyetleri ilk haftalarda henüz gelişmediği için, gözleri sadece 20-30 cm aralıktaki nesnelere ve insanlara odaklanabilir. Ancak bu mesafe emzirme esnasında göz kontağı kurabilmeniz için yeterlidir. Bebeklerin ilk sırada tanımak isteyeceği şey ise ebeveynlerinin yüzleri olacaktır. Göz kontağı kurduğunuz sırada, başınızı yavaşça sağa sola kaydırarak sizi gözleriyle takip etmesini sağlayabilir, bu şekilde göz kaslarını geliştirmesi için minik antrenmanlar yaptırabilirsiniz. Bebeklerin ilk haftalarda vücut hareketleri dengesiz ve düzensizdir. Ancak ilk ayların sonuna doğru vücut koordinasyonunun gelişmesiyle birlikte, bebeğiniz sizi şaşırtacak kadar bedenini kontrol edebilir, onu kucağınızda tutarken duruşunu size göre ayarladığını hissedebilirsiniz.

Bebekler ilk aylarında ebeveynlerine ihtiyaçlarını yalnızca ağlayarak bildirebilirler. Ancak birkaç hafta sonrasında bebeğiniz basit sesleri çıkararak sizinle iletişim kurmaya çalışabilir. Böyle durumlarda onunla konuşarak, ya da çıkardığı sesleri taklit ederek ilgisini çekebilirsiniz. Böylece bebeğiniz çıkardığı sesin etkisini görüp, sesinin gücünü keşfeder. Bu onu sizinle iletişim kurması için teşvik edecektir.

Kısaca özetlersek; bebekler ilk aylarında hızlı bir şekilde büyür ve kilo alırlar, göz kontağı kurabilirler, seslere tepki verirler ve ihtiyaçlarını ağlayarak bildirirler. 1 aylık bebek gelişiminin temel basamakları bunlardır.

1 Ay Sonunda Endişe Etmeniz Gereken Durumlar;

  • Parlak ışık altında gözlerini hiç kırpmıyor ise,
  • Uyanık durumdayken seslere tepki göstermiyor ise,
  • 30 cm yakınındaki hareket eden şeylere gözleriyle takip edemiyor ise,
  • Hiçbir kas kontrolünü geliştirememişse,
  • Alt çenesinde, başından bağımsız olarak bir titreme gözleniyorsa,  bebeğiniz için bir doktordan yardım almanız gerekiyor.

2 Aylık Bebek Gelişimi

Uykusuz geceler ve harcadığınız onca enerjiden sonra bir aylık annelik süreciniz sizi biraz yormuş olabilir. Ancak endişelenmenize gerek yok. Kısa bir süre içinde bebeğiniz sizi motive edecek geri bildirimleri bu ay içinde gösterecek, yavrunuzun minik bir gülümsemesi bile kalbinizi eritmeye yetecektir. Bebek sahibi olmak büyülü bir süreçtir.

Bir aylık gelişim sonrası bebeğinizin minik kasları artık daha güçlü. 2 Aylık bebek kilosu kızlarda ortalama 4.75 kg erkeklerde ortalama 5.2 kg, boy ise kızlarda 57 cm erkeklerde 58,5 cm kadardır.Yavrunuzun düzensiz ve dengesiz vücut hareketleri azalacak ve artık kollarını, bacaklarını amaç doğrultusunda hareket ettirmeye başlayabilecek. Bu sebeple her gün için kollarını ve bacaklarını hareket ettirebileceği egzersizleri oyun olarak uygulayabilirsiniz. İkinci ayda bebekler iki ayaklarıyla da tekme savurabilir hatta yuvarlanabilirler. Bu nedenle düşebilecekleri yerlerde onları yalnız bırakmamanız gerekiyor. Bebeklerin mimik hareketleri ve yüz kasları da genellikle bir aydan sonra gelişirler. Bu süreç içinde bebeğiniz ilk gülümsemesini size hediye olarak sunabilir. Ancak bebekler robot değillerdir ve standart bir gelişimleri yoktur; bazı bebekler beş hafta sonrasında gülümseyebilirken, bazıları için bir ay daha beklemeniz gerekebilir. Önemli olan bebeğiniz size gülümsediğinde güçlü bir gülümsemeyle reaksiyon vermeniz ve ona bu minik hareketinin sizi mutlu ettiğini hissettirebilmenizdir.

İkinci ayda bebeklerdeki en bariz değişimlerden biri duyu organlarının gelişimidir. Bu süreçte yavrunuzun gözleri renk farklılıklarını daha iyi seçmeye başlar, parlak ve renkli cisimler daha çok ilgisini çeker. Üstelik görüş mesafeleri belirgin bir şekilde artar, 60 cm kadar uzaklıktaki nesnelere odaklanabilirler. Kulak duyusu da ses farklılıklarını daha iyi algılar, sıkça duydukları sesleri diğer seslerden ayırt edebilirler. Söyleyeceğiniz ninniler onu rahatlatıp, yatıştıracaktır. Bebekler ellerini ve parmaklarını genel olarak bu ay içinde keşfederler. Elleriyle küçük nesneleri kavrayabilir ya da ellerini birleştirip kendi parmaklarını kavrayabilirler.

3 Aylık Bebek Gelişimi

İki uzun, güzel ve yorucu ayı bebeğinizle birlikte geride bıraktınız. Geçirdiğiniz günler sizi biraz hırpalamış olabilir ama endişelenmeyin, bu ay içinde daha rahat geceler, daha az ağlama ve bebeğinizle yapacağınız daha keyifli aktiviteler sizleri bekliyor. Kötü sürprizlerin azalacağından emin olabilirsiniz.

Bebekler 3. ay içinde artık yüzleri birbirinden rahatça ayırt edip, sözcüklerinize rahatça reaksiyon verebilirler. Eline bir ayna vererek kendi farkındalığı için de çalışmalar yapabilirsiniz. Bebeklere uygun bir ayna kullandığınızdan emin olun. Onunla mümkün olduğunca iletişim kurmaya çalışmak iki taraf için de keyifli olacaktır. Bu dönemde bebekler duydukları sesleri taklit ederek çıkarmaya çalışırlar. Onunla konuşurken basit sözcükler seçin, ve aynı sözcükleri mümkün olduğunca tekrarlamaya çalışın. Bebekler bu dönemde mimiklerinizi ve yüz hareketlerinizi de taklit etmeye çalışırlar. Gülücüklerinizi ondan esirgemeyin.

Kulak duyuları bu dönemde bariz şekilde iyileşir. Artık sesin geldiği yöne kafalarını çevirip, sesin hangi noktadan geldiğini tespit edebilirler. Geçen aya göre ortalama bir saat daha az uyusalar bile, uyku düzenleri artık oturmaya başlamıştır ve geceleri sizleri daha az uyandırırlar. Uyuma gelişimleri için Bebek ve Uyku başlıklı yazımızdan daha geniş bilgi edinebilirsiniz.

Bu ayla beraber bebekler başlarını omuzlarının üstünde sabit bir şekilde tutabilir ve hareket ettirebilirler. Yatma pozisyonundayken ayaklarıyla nesneleri itebilirler ve havaya tekme savurabilirler. El becerileri ve kavrama kabiliyetleri artmaya başlar, ellerini ağızlarına götürebilirler.
Fiziksel gelişimlerinin yanı sıra, duygusal ve sosyal olarak da, üçüncü ayda belirgin gelişimler gösterirler. Çevrelerindeki bebeklere veya kardeşlerine ilgi gösterebilirler. Yabancılara karşı gülümser veya çekingen davranabilirler. Sizinle geçirdiği vakitleri, mümkün olduğunca oyun oynayarak değerlendirmek isteyecektir. Oyuncaklarla ya da basit beden hareketleriyle onunla oyun oynayabilirsiniz. 3 Aylık bebeklerde oyunlar hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

3 Ay Sonunda Endişe Etmeniz Gereken Durumlar;

  • Bebeğiniz hiç ses çıkartamıyor ise,
  • Gülümseyemiyor ise,
  • Tanıdık yüzlere reaksiyon göstermiyor ise,
  • Başı öne veya arkaya düşüyorsa ve başını hareket ettiremiyor ise,
  • Eliyle kavrama ve tutma kabiliyeti gelişmemiş ise,
  • Hareket eden nesneleri gözleriyle takip edemiyor ve seslere tepki vermiyorsa.

bebeğinizin doktoru ile görüşebilirsiniz.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.

Yorumunuz var mı?

Mailiniz paylaşılmayacaktır.

X
25 TL İndirim
E-Posta listemize katıl anında 25 TL indirim kazan.
    Bültene Abone Ol
    Bülten Şartlarını kabul ediyorum.