Anne Sütü Nasıl Kesilir?
Anne sütü nasıl kesilir sorusu, aylardır bebeğine emzirme yoluyla bir hayli bağlanmış anneler ve emmeyi alışkanlık haline getirmiş bebekler için önemlidir. Emzirme, anne ve bebeği birbirine bağlayan harika bir süreç olsa da bu yolculuğun tamamladığını anladığınız bir gün mutlaka gelecektir. Sütten kesmenin sizin ve bebeğiniz için en iyisi olacağına karar verdiğinizde, vücudunuzdaki süt üretimini kolay ve ağrısız şekilde durdurmanın yollarını öğrenmek isteyebilirsiniz. Bebeği sütten kesmenin kesin bir takvimi yoktur ve vücuttaki süt üretiminin durması için gereken süre bebeğin yaşı, günlük süt üretim miktarı gibi, anne ve bebeğin psikolojisi gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
Bazı kadınlarda anne sütünü vermeyi kestiğinizde, süt üretimi de birkaç gün içinde doğal şekilde kendiliğinden kesilir. Ancak çoğu anne bu kadar şanslı değildir. Durum ne olursa olsun bebeği kademeli olarak ve stressiz şekilde sütten kesmek siz ve yavrunuz için en sağlıklı yöntemdir. Bedeniniz bebeğiniz için aktif bir şekilde süt üretimine devam ederken emzirmeyi aniden durdurmak sağlıklı bir yöntem değildir. Memede hızlı bir şekilde biriken anne sütü, meme kanalının tıkanmasına veya mastit gibi enfeksiyonlara yol açar. Ayrıca kadınlarda süt üretiminde rol oynayan prolaktin hormonundaki ani düşüş depresyona neden olabilir. Bu gibi sıkıntıların önüne geçmek için bebeğinizi sütten kesmeden önce doktorunuzun görüşünü almayı unutmayın.
Bebeği Sütten Kesme Yöntemleri
Öncelikle bebeği sütten kesmenin tek bir yöntemi yoktur ve her anne-bebek deneyimi için bu süreç değişim gösterir. Anne sütünün kuruması bazen birkaç günde gerçekleşirken bazen bunun için haftalar gerekebilir. Bu adaptasyon dönemini kolaylaştırmak ve bu dönem içinde oluşabilecek ağrıları hafifletmek için şu ipuçlarını değerlendirebilirsiniz;
- Emzirmeyi Kademeli Olarak Kesin. Bebekler sadece beslenme için değil, yatışma ve rahatlama açısından da emzirilmeye ihtiyaç duyarlar. Emzirmeyi yavaşça durdurmak, bu geçişi yumuşatmak için iyi bir yöntemdir. Bebeğinizin katı gıdalara ilgisinin artmasıyla birlikte emzirme öğünlerini kademeli olarak azaltarak bebeğinizi sütten kesin. Böylece vücudunuz süt üretimini durdurmak için süreçte gerekli adaptasyonu sağlayacaktır.
- Süt üretimini azaltmaya yardımcı olacak bitkileri deneyin. Günde 1-2 fincan adaçayının yanında, diyetinize ekleyebileceğiniz maydanoz ve nane gibi bitkiler süt üretiminin baskılanmasına yardımcı olur.
- Destekleyici sutyen kullanın. Meme ucunun uyarılması süt üretimini tetikler. Bunun önüne geçmeye çalışın.
- Göğüslerinizi soğutmak süt üretimini azaltmaya yardımcı olur. Göğüse konulabilecek soğuk jel kompresler ya da lahana yaprağı gibi bitkiler göğüslerinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Lahana yapraklarını yıkayıp buzdolabında soğuttuktan sonra göğüslerinizin üstüne yerleştirin. Yaprakları her birkaç saatte bir değiştirin. Soğuk lahana yöntemi süt üretimini doğrudan sonlandırmaz ancak süt kanallarını daraltmaya ve göğüs ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.
- Bebeğinizle konuşun, sizinle konuşacak yaşa gelmemiş olsa da artık emmeye ihtiyacı kalmadığını ama yine de birbirinizi seveceğiniz başka yöntemler de olduğunu bebeğinize anlatın. Sevginizi göstermeniz, bebeğinizin de bu dönemi daha kolay atlatmasına yardımcı olur.
- Kendinizi rahatlatın. Belki de en önemli detay , bu süreçte annenin kendini rahatlatmasıdır. Artık bebeğinizin emzirilmeye ihtiyacı olmadığını kendinize hatırlatın. Yeni doğan bebeğinizle aranızdaki ilk bağlanma süreci emzirmeydi ama artık bebeğinizle iletişim kurabileceğiniz, sevginizi paylaşabileceğiniz başka yöntemler olduğunu da unutmayın.
Süt üretimini durdurmaya çalışırken ağrı ve rahatsızlık hissetme durumu oldukça normaldir. Özellikle emzirmenin aniden bırakıldığı durumlarda süt kanalının tıkanması veya enfeksiyon gibi riskler ortaya çıkabilir. Aşağıda belirtilen şikayetleri yaşıyorsanız doktorunuza başvurun;
- Meme kanalının tıkanması emzirme ve sütten kesme sürecinde yaygın bir sorundur. Göğüs bölgesinde ağrı, ateş yükselmesi gibi semptomlar ortaya çıkarır.
- Meme enfeksiyonu. Genellikle göğsünüzde kızarıklık ve şişme gibi belirtiler ortaya çıkarır. Yüksek ateş ve grip semptomları da enfeksiyon sırasında görülür.