Bebek Ne Zaman Yürür?

Bebek Ne Zaman Yürür?

Bebeğin dünyadaki ilk 12 ayı kilometre taşlarıyla doludur. İlk gülücükten ilk kez biberon tutmaya, ilk sözcüklerden ilk emeklemelere kadar birçok güzel başarıdan sonra aklınıza şu soru gelecektir; Bebeğim Ne Zaman Yürüyecek?

Bebeğin İlk Adımları

Eğer daha önce bu tecrübeyi yaşadıysanız veya bebek gelişimi ile ilgili kitaplar okuduysanız, yavrunuzun ilk adımlarını 9-13 ay arasında atmasını bekleyebilirsiniz. Ancak her bebeğin gelişim basamakları farklıdır. Yürüme yeni doğan bebeklerde doğal bir refleks olarak bulunur; yeni doğan bir bebeği kucağınızda tutarken serbest kalan ayaklarını sanki yürür gibi ileri attıklarını gözlemleyebilirsiniz. Bu basit refleks, içgüdüsel bir harekettir ve bebeğin doğumundan itibaren 6 hafta kadar sürer. Daha sonraki dönemlerde, yerde yaptıkları minik hareket ve egzersizlerle yürümek için oldukça önemli olan üst vücut kaslarını geliştirirler. Yaklaşık 6 ay süren denge ve koordinasyon gelişimi ve boyun kaslarının gelişimiyle birlikte baş kontrolü sonrası bebekler ilk adımları için hazırlıklara başlarlar. Bu hazırlıklar şu şekilde ilerler:

  • Ayda bebekler yardım almadan oturabilirler.
  • 6-8 ay arasında bebekler emeklemeye başlarlar.
  • Ayda bebekler mobilya veya duvar gibi yerlerden destek alarak ayakta durabilirler.
  • 9-13 aylık bebekler ilk adımlarını atabilirler.

Ancak her bebeğin farklı olduğunu ve burada ortalama olarak değerlendirilen zamanlardan daha erken veya daha geç olarak yürüyebileceğini unutmayın. Bebeklerin gelişim adımlarında çok farklı varyasyonlar olabilir ve bu tamamen normaldir. Bazı bebekler emeklemeden yürümeye geçer. Bazı bebekler aylarca emekledikte sonra yürümeyi tercih edebilirler. Bebeğiniz 14 ayı doldurduğu halde hala yürüyemiyorsa endişeleriniz anlaşılabilir. Ancak bazı bebekler 12 aydan önce yürümeye başlarken, bazıları 16-17 aya kadar yürümez. Bebeğiniz yürümeyi geciktiriyorsa paniğe kapılmanız gerekmiyor, ancak doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Şüphelendiğiniz herhangi bir durumda doktorunuzla konuşmakta bir sakınca yoktur.

Eğer bebeğiniz ilk 13 ayda tek başına ayakta durma veya destek alarak ufak yürüyüşler gibi aktiviteleri yapamıyorsa ya da 18 aya geldiği halde yürüyemiyorsa bu genellikle bir problemin belirtisidir. Geciken yürüme becerisi kas veya kemik zayıflığı, kalça veya bacak gelişimindeki problemlerden kaynaklı olabilir.

Prematüre bebeklerin yaşıtlarından biraz daha geç yürümeye başladığını da aklınızdan çıkarmayın. Bebeğiniz 14 aylıksa ve iki ay erken doğum yaptıysanız bebeğinizin gelişim yaşını 12 ay olarak düşünmenizde fayda var.

 

Bebeğimi Nasıl Kolay Yürür?

Eğer bebeğiniz yürümeye hazır olduğunun ilk sinyalleri size veriyorsa, kas gelişimi, motor becerileri ve yürüme azmini artırmak için şu ipuçlarını düşünebilirsiniz;

  • Güvenliği sağlayın. Eğer şimdiye kadar yapmadıysanız, oluşabilecek düşme ve çarpmalara karşın önleminizi bir an önce almanız gerekiyor. İlk yürüme döneminde düşmeler kaçınılmazdır. Düşmeyi mümkün olduğunca güvenli ve yumuşak hale getirmek, sert ya da sivri mobilya köşeleri için önlem almak bebeğin ilk adımlarındaki güvenlik için oldukça önemli. Bebeğinizin yeni beceriler geliştirmek için yumuşak ve güvenli bir ortama sahip olduğundan her zaman emin olun.
  • Bebeğiniz yardım almadan ayakta durmayı öğrenirken, tekrar nasıl aşağı ineceğini bulmak için biraz yardıma ihtiyacı olabilir. Sıkışır ve yardım için ağlarsa, onu kaldırıp yere indirmeyin. Ona dizlerini nasıl bükeceğini gösterin, böylece devrilmeden oturabilir. Kendi başına denemesine izin verin.
  • Övgülerinizi esirgemeyin. Bebeğinizin ilerleme kaydettiğinde gösterdiğiniz olumlu tepkiler onun azmini bir diğer adım için daha da artıracaktır.
  • Bir anne veya baba olarak, bebeğinizi kucağınızda tutmak ve yürürken onu taşımanız doğal bir dürtüdür. Ancak bebeğinize ne kadar özgürlük ve yerden zaman geçirmesi için fırsat verirseniz bebeğiniz yürüme becerisini o kadar hızlı geliştirecektir.
  • Bebeğiniz yürürken el hareketlerinizle ve konuşarak onu belirli bir noktaya yönlendirebilir, siz yürürken sizi takip etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için bebek yürüme yardımcıları denilen oyuncaklardan da yardık alabilirsiniz. Son yıllarda vücut bozukluğuna yol açabileceği için yürüteçler tavsiye edilmiyor ancak yürüteç şeklindeki itmeli oyuncaklar oldukça faydalı.
  • Bebeğiniz düz zeminlerde yürümede ustalaştıysa, güvenli olmak şartıyla ona daha eğimli veya dolambaçlı yollarda egzersiz yaptırabilirsiniz. Bu onun daha fazla denge, koordinasyon ve kas gücü geliştirmesine yardımcı olur.

t.karadaglilar

all author posts

Yorumunuz var mı?

Mailiniz paylaşılmayacaktır.

X
25 TL İndirim
E-Posta listemize katıl anında 25 TL indirim kazan.
    Bültene Abone Ol
    Bülten Şartlarını kabul ediyorum.