Büyüme Atakları

 

Büyüme Atakları

 

Büyüme atakları, biz annelerin “çocuğumun huyu değişti” dediği dönemlerin ta kendisidir. Büyüme ataklarının sebeplerini, sonuçlarını ve ne yapılması gerektiğini bilirsek bu kaçınılmaz süreci daha kolay atlatabiliriz.

Bebeklerde Büyüme Atağı Nedir?

Bebeklerde büyüme atağı belirli haftalarda görülen, bebeğin zihinsel ve fiziksel olarak önemli gelişmeler gösterdiği zamanlarda verdiği tepkilere verilen addır. Bir kaç haftadır alıştığı düzeni birden değiştiren bebek, gösterdiği tepkilerle anne ve babasının endişelenmesine neden olabilir. Bu değişim dönemlerini anlamlandıramayan yetişkinler, gergin hissedebilirler. Fakat bu tepkilerin bebeğin dış dünyaya alışırken ve sağlıkla büyürken verdiği doğal tepkiler olduğu bilinmelidir. Yön vermekten çok sabırla süreci izlemeye ve bebeğinize yardımcı olmayı çalışabilirsiniz.

 

Bebeklerde büyüme atakları hangi haftalarda olur?

Bebeklerin 0-2 yaş arası dönemlerinde genelde 10 tane büyüme atağı olur. Bazı bebeklerde birkaç haftalık sapmalarla beraber, genel olarak 5., 8., 12., 14., 23., 36. Hafta, 12. Ay, 55., 64. ve 75. Haftalarda görülür. Bu ataklar tamamlandıktan sonra 2 yaş sendromu dönemine girilir. Fakat büyüme dönemleri her bebekte farklı şekilde ve sürede görülebilir. Bazen büyüme atakları o kadar hafif atlatılır ki, bebeğinizin yeni bir büyüme atağı haftasına girdiğini bile fark etmeyebilirsiniz. Bu sebeple tüm atak haftalarını yaşamayacağınızı düşünerek kendinizi ve bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Deneyimlediğiniz atak haftalarında ise neler yapabileceğinizi aşağıda okuyarak bu dönemi daha kolay atlatabilirsiniz.

 

Bebelerde Ay Ay Büyüme Atakları*

2 Aylık Bebek Büyüme Atağı 

Ataklardan ilk ikisi 5. ve 8. haftalarda yaşanır. Bebek gece gündüz ayrımını yavaş yavaş kavramaya başlar. Uykuyu öğrenir ama kendi kendine uyumayı bilmediği için uykusu gelince huzursuz olur ve ağlar. Elini gözüne veya kulağına değdirerek rahatlamaya çalışır. Ebeveynler bebeğin gözü kaşınıyor ya da kulağı ağrıyor diye stres olurlar ama bebeklerin birçok yeni şey öğrenen ve gün boyu yorulan beyinleri için bu gayet normal bir durumdur. Bebeğin rahatlaması için akşam 7-8’den sonra ılık bir banyo yaptırıp ve güzel bir uyku ortamı hazırlamak faydalıdır.

3 Aylık Bebek Büyüme Atağı 

Yeni bir atak dönemi olan 12.haftada, bebek yavaş yavaş iletişim kurar, konuştuğunuzda gözünüzün içine bakar. Bebeğiniz artık sağa ve sola dönmeye, minik sesler çıkarmaya başlar. Ses çıkarmaya başlayınca tükürük bezleri de gelişmeye başladığı için bebeğin ağzı sulanır. Bu hissi rahatlatmak için elini sıkça ağzına sokan ve çok sık süt emmek isteyen bebeğin davranışları, anne baba tarafından diş çıkarma ya da açlık hissi olarak algılanabilir. Burada sabırlı olmak ve bebek istedikçe emzirmek gerekir. Bebeğin açlıktan değil tükürük bezlerini rahatlatmak için emmeyi tercih ettiğini hatırlamalı ve kendimizi rahatlatmalıyız.  Bu aylarda bebek yere adapte edilebilir. Yere kalınca bir müslin örtü sererek üzerinde oyuncaklarla rahatlamasını sağlayabiliriz.

4 ve 5 Aylık Bebek Büyüme Atağı 

14.haftalarda gelen büyüme ataklarında bebeklerin artık el kasları iyice gelişmiştir. Eline aldığı şeyi sıkıca tutabilir, kendi adına duyduğunda tepki verebilir, çevresine daha duyarlı olur. Bu sebeple aylardır saatlerce emen bebek bir anda 3 dakika emmeye başlayabilir. Çünkü emzirme sırasında duyduğu bir sesle ilgilenmek için emmeyi bırakmak isteyebilirler. Anneler bu tür durumlarda bebeğin emmeyi reddettiğini ya da sütünün bittiğini düşünebilir. Oysa ki bebek çevreyle ilgilenmek istiyordur. O sırada emzirmeniz gerekiyorsa yanına uzanıp, bebeğinizi ilgi gösterdiği çevrede emzirebilirsiniz. Bunun dışında emme süresi artık çok kısaldığından, bebeğin dikkatinin dağılmaması için sakin sessiz bir ortam seçmek önemlidir. Bebek, bir yatak odasında hafif müzik eşliğinde emzirilebilir. Boynunuza sevdiği bir oyuncağı asabilirsiniz.

 

6 Aylık Bebek Büyüme Atağı 

Diğer bir büyüme atağı 23. hafta ile 26. hafta arasında gerçekleşir. Bu dönemde bebeğin mesafe algısı artar ve annesinin kendi görüş alanından çıktığı her anda gittiğini düşünür. Dolayısıyla 6.ay anneden kopmanın oldukça zor olduğu bir dönemdir. Odadan çıktığınızda ona ara ara seslenerek, geleceğinizi söyleyerek bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Her seferinde geri geldiğinizi gördüğünde bebeğinizin de zamanla durumu kabullenir. Bu aydan itibaren destekli şekilde oturabilen bebeğinizin katı gıdaya geçişiyle birlikte gelişiminde yeni bir dönem başlamış olur. Beslenme yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Büyüme Atağı 

Yeni bir büyüme atağı bebeğin yaklaşık 9 aylık olduğu döneme, 34.-37. haftalara denk gelir. Yerde bulduğu her şeyi incelemeye başlayan bebekler, buldukları şeyleri ağzına götürerek ne olduklarını algılama çalışırlar. Aynada kendini tanıdıkları bu dönemde, etraftaki her şeyi karıştırmaya, dağıtmaya çok meraklıdırlar. Bu atak haftalarında bebeğinizin ruh hali çok değişken olabilir. Gülerken, birden ağlamaya başlayabilir. Ağlayarak size bir şey yaptırmaya çalışabilir. Bu hareketleri kendilerine ve çevrelerine olan farkındalıkları dolayısıyla yaparlar. Bu dönemde sınırlarınızı çizmeye başlarsanız, uzun vadede daha az zorluk çekersiniz.

10. ve 11 Aylık Bebek Büyüme Atağı 

Bebeğinizin 1 yaşından önceki son atak dönemi 42.-46. haftalar arasında karşınıza çıkar. Bu dönemde küpleri üst üste koyarak oynamaya çalışır, legolara ilgisi daha fazladır. Emeklemede artık iyice hızlanmıştır, hatta ayaklarının üstüne basıp tutunarak yürüme çalışmalarına başlamış bile olabilir. Sorulduğunda hayvanları, tanıdığı kişileri işaret edebilir, tanımadığı kişilere karşı çekingen davranabilir.

12 Aylık Bebek Büyüme Atağı 

1 yaşında başlayan ve 55.haftaya kadar sürebilecek bu dönemde artık bebeğiniz yürümeye başlamış ya da çok yakında başlayacak olabilir. Bebekliğin en önemli gelişim adamlarından olan 1 yaş döneminde, bebeğiniz artık olayların sonucunda ne olacağını bilir. Kendisine ev içerisinde küçük sorumluluklar verip, size yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz yemeyi çok sevdiği bir şeyi artık hiç yemek istemeyebilir. Banyo yapmayı seven çocuğunuz, artık banyo kapısından bile girmek istemeyebilir. Bu dönemin geçici olduğunu düşünüp, anlayış göstererek zorlamadan ama oyunlarla ikna etmeye çalışabilirsiniz.

15 Aylık Bebek Büyüme Atağı 

Son iki ataktan biri 60. haftada başlar. Bu dönem artık çocuğunuzun iyice bilinçlendiği bir dönemdir. Sizin ne demek istediğinizi daha iyi anlar ama kendi istediklerini yaptırmak konusunda da inatçıdır. Sınırları bu aylarda net çizmek önemlidir. Son atak dönemi ise 70.haftada ortaya çıkar. Eşyaları sahiplenmeye, benim demeye başlar. Kendi kararlarını kendi vermek ister ve uygulayamadığı zaman sinirlenebilir. Bu dönem her şeye hayır demeye başladığı bir dönemdir ve 2 yaş sendromu denen annelerin en çok zorlandığı dönemin de habercisidir. Hayır kelimesini sık sık kullanmamaya özen gösterin. Her şeye hayır dediğiniz durumlarda, uyarmanın bir anlamı kalmaz. O yüzden sadece bebeğiniz için gerçekten tehlikeli olduğu durumlarda kullanın. En önemlisi sabırlı olun, herkes bu dönemlerden geçiyor ve bu atakların bir sonu mutlaka gelecektir.

 

 

Kaynakça

*Uzman Anne Bebek Koçu Sevim KURUÇAY ÇAM

 

t.karadaglilar

all author posts

Yorumunuz var mı?

Mailiniz paylaşılmayacaktır.

X
25 TL İndirim
E-Posta listemize katıl anında 25 TL indirim kazan.
    Bültene Abone Ol
    Bülten Şartlarını kabul ediyorum.