Bebekler için uygun oyuncak seçimi, bebeğinizin yaşına, cinsiyetine, fiziksel ve zihinsel gelişimine bağlı olarak aydan aya değişiklik gösteren bir konudur. Seçilecek oyuncakların hem ilgi çekici hem de eğitici olması için bilinçli bir seçim yapmak oldukça önemli. Bu nedenle siz anne ve babalara oyuncak seçiminde büyük iş düşüyor.
Bebeğim için Hangi Oyuncaklar Daha Uygun?
Oyuncaklar çocuğunuz için önemli bir eğlence aracı olsalar bile, oyun zamanının esas kahramanı sizlersiniz. Bebeğinizin oyun zamanında duyacağı ilk ihtiyaç sizin ilginizi çekebilmek olacaktır. Bebeğinizin oyun esnasında sesinizi duyması ve onunla gülümseyerek iletişim kurmanız, ona kendini güvende hissettirecek, iletişim kabiliyetini ve gelişimini hızlandıracaktır. Sizin oyun zamanındaki davranışlarınız da eğitimin bir parçasıdır. Eğitici oyuncaklar için seçiminizi çocuklarınızın yaşına uygun olarak belirlemelisiniz;
0-1 Yaş Bebekler için Oyuncaklar
Görüş kabiliyetlerinin artmasıyla birlikte, bebekler çevrelerinde gördükleri nesneleri dokunma duyusuyla da keşfetmek isterler. Esnek ve yumuşak olan kauçuk oyuncaklar onlar için hem daha güvenli olacak hem de daha ilgi çekici gelecektir. Özellikle ses çıkaran kauçuk oyuncaklar, onların el-kulak koordinasyonunu geliştirmelerine katkı sağlayabilir. Bebeklerinizin şekilleri kavramasını sağlayacak bulmaca oyuncakları da aradığınız eğitici oyuncaklardan olabilir. Yine yumuşak olan peluş oyuncaklarla bebeğinizin hayvanları tanımasını da sağlayabilirsiniz.
Altı aydan sonraki dönemde bebeklerin kelimeleri anlayabilmesi ve tepki verebilmesi ile birlikte, özellikle görsel kitapları okumak, bebeğinizin konuşmayı öğrenmesini hızlandıracak, dili algılamasını kolaylaştıracaktır. Yumuşak kitapları bebeğinizin eline de verebilir, hem dokunma hem görme duyusuna hitap edebilirsiniz. Ayrıca yumuşak topları da bu aylardan itibaren çocuklarınıza oyuncak olarak alabilirsiniz.
Dokuz-on aylık dönemde bebekler emeklemeye, mobilyalardan destek alarak yürümeye çaba gösterirler. Yetişkinleri taklit etmeye başladıkları dönem de bu aylarda başlar. Bebeğinize oynaması için oyuncak mutfak seti ya da araba almayı tercih edebilirsiniz. Bebeklerinizin şekilleri kavramasını sağlayacak bulmaca oyuncakları da aradığınız eğitici oyuncaklardan olabilir. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, özellikle 0-3 yaş arası dönemlerde, çocukların oyuncakları yutma tehlikesine karşı, bebeklerinizin yutabileceği kadar küçük olabilecek parçalardan ve oyuncaklardan kaçınmanız olacaktır.
1-2 Yaş Bebekler için Oyuncaklar
Özellikle ilk yaşlarını doldurduktan sonra, bebekler sebep-sonuç ya da etki-tepki yaratacak hareketleri başlatmayı severler ve hafızaları henüz gelişmekte olduğu için aynı eylemi defalarca yapmaktan sıkılmazlar. Çevrelerinde bulunan nesneleri düşürüp ya da fırlatıp nasıl hareket ettiğini ve sizin nasıl tepki verdiğinizi gözlemlerler. Bu nedenle bu dönemde de yavrularınız için yumuşak oyuncakları tercih etmeniz faydalı olacaktır. Bebekler yürüme kabiliyetlerini genellikle bir yıldan sonraki dönemde kazanırlar. Bu dönemde kas gelişimini sağlamalarına yardımcı olacak oyuncakları sunmanız koordinasyon yeteneklerini artırabilir.
Bağımsız hareket edebilme dürtüsü bebeklerde 18 aylık dönemden sonra kendini gösterir. Bu sebeple kapıyı açıp kapatabilme, ya da asansör düğmesine basma gibi işleri kendileri yapmak için ısrar edebilirler. Bu dönemde onlara kontrollü bir özgürlük vermeniz, problem çözme kabiliyetlerini geliştirecektir. Özgürlük ve yaratıcılık gelişimlerine yardımcı olabilmek için oyuncak bir müzik aleti ya da oyun boyaları ve resim kartonlarını tercih edebilirsiniz.
2-3 Yaş Bebekler İçin Oyuncaklar
İki yaşlarından sonra bebekler bağımsızlık dürtüsüyle beraber konuşma kabiliyetlerini de geliştirirler. Artık yavrunuz size küçük cümlelerle ne istediğini anlatabilir; tuvalet ihtiyacını size söyleyebilir veya sizden süt isteyebilir. Ancak bebeğinizin hafızasının hala gelişmekte olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Hafıza gelişimi için 10’a kadar sayma egzersizlerine başlayabilir, ona renkleri ve şekilleri öğretebilirsiniz. Bulmaca oyunları da zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Bunun için lego gibi bulmaca setlerini tercih edebilirsiniz.
Bebekler hemen her dönemde ses çıkarmaktan hoşlansalar da, müzik ve harmoni, iki yaştan sonraki dönemde onların daha çok ilgisini çeker. Çevreden duydukları müziğin, onları dans edip oynamaya teşvik ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu dönemde oyuncak müzik aletleri, özellikle davul, trampet gibi vurmalı olanlar gelişen ritim duygusuyla beraber yavrularınızın ilgisini çekecektir.
Bebeklerinizle güvenle oyun oynamak için oyun halısı siz ve bebeğiniz için çok faydalı olacaktır. Bebeklerle oyun yazımızı okuyarak ona nasıl bır oyun ortamı hazırlamalısınız, nelere dikkat etmelisiniz öğrenebilirsiniz.