Bebeklerde Alerji
Bebeklerde alerji alınan besinden, ilaçlardan, solunan havadan ya da temas eden yüzeylerden kaynaklı birçok nedenden ortaya çıkıyor olabilir. Bazen yeni anne olmamızın verdiği telaş ile yaptığımız birtakım yanlışların da sebep olabileceği alerji reaksiyonlarına dikkat etmeli, bebeğimizi olabildiğince korumalıyız.
Bilindiği gibi alerji, vücudumuza zarar veren alerjen isimli maddelere karşı gösterdiğimiz tepkiyi ifade etmek için kullanılır. Aslında bu anlamda bakıldığında, alerjinin vücudumuzun bir savunma mekanizması olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Fakat kimi bebeklerde bu durum abartılı bir şekilde işlemekte ve alerjiden dolayı bebeklerimizin vücutları kendine zarar vermektedir. Böyle bir durumda da vücutta alerjik hastalıklar meydana gelebilmektedir. Uzman doktorlar, bebeklerimizin alerjiden korunmaları için birtakım tavsiyelerde bulunmaktadırlar. Doktor gözetiminde bu önerilere uymak, bebek gelişimi açısından son derece önem arz etmektedir.
Anne Sütü Alerji Riskine Karşı Korur
Alerji konusunda sık bilinen yanlışlardan biri anne sütü alan bebeklerde alerjinin rastlanmaması konusudur. Aslında kısmen doğru olan bu durum, her bebek için geçerli değildir. Çünkü kimi bebeklerde besin alerjisi anne sütüne karşı da etkili olabilmektedir. Ancak şunu kesinlikle ifade etmek gerekir ki; anne sütü alan bebeklerde alerji görülme riski çok daha azdır. Eğer bu şekilde bir sorunla karşılaşılırsa, yapılması gereken şey bebeğin vücuduna alerji yapan yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınmaktır. Bu noktada anne ve babadan gelebilecek kalıtsal alerji riski de önem kazanmaktadır.
Çevre Kirliliği Bebekler İçin Alerjik Reaksiyon Sebebidir
İnsan vücudunda alerjiye sebep olan bir diğer etken de çevresel kirliliktir. Bu, aynı zamanda kimi bebeklerin çevre kirliliğinden alerjik reaksiyon gösterme olasılığının daha yüksek olduğunu da göstermektedir. Ne yazık ki sanayileşme ile birlikte hava ve çevre kirliliği, sanayi atıklarının bilinçsiz bir şekilde çevreye atılması, kimyasalların çoğalması gibi durumlardan dolayı her geçen gün artmaktadır.
En Sık Görülen Alerjiler Solunum Sisteminde Ortaya Çıkar
Uzmanlar, bebeklerde en çok görülen alerji tipinin tekrarlayan solunum sistemi ile besin alerjileri olduğunu dile getirmektedir. Bebeklerin hırıltılı bir şekilde soluk alması alerji işareti olabilir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde hemen bir uzman doktora gitmekte fayda bulunmaktadır. Çünkü bebeğin boğazına kaçan herhangi bir yiyecek ya da cisim, bronşiolit gibi solun yolu hastalıkları da hırıltılı solunumun altında yatan sebep olabilir.
Besin Alerjisini Tespit Etmek İçin Alerji Testi Yaptırmalısınız
Yapılan araştırmalar, bebeklerimizde görülen besin alerjisinin zaman içerisinde düzelme olasılığının çok yüksek olduğunu göstermektedir. Bu durumda bebeklerde besin alerjisine sebep olan yiyecekler genelde yer fıstığı, fındık, çilek, portakal, yumurta ve balık olarak bilinir. Besin alerjisinin ortaya çıkma belirtileri üst solunum yolu enfeksiyonu, deride kızarıklık ve ishal olarak bilinir. Böyle bir durumda bebeğimizdeki alerjinin hangi besinden kaynaklandığını tespit etmemiz gerekir. Bu da, detaylı bir besin alerjisi testi ile ortaya çıkartılabilmektedir. Gıda alerjisi belirtileri veya besin alerjisi belirtileri için doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Alerjiye Karşı Önlem Almanız Gerekir
Bu tür bir durumla karşılaştığımızda bebeklerde alerji nasıl geçer diye sorarız. Bebeklerde görülebilecek alerjilere karşı daha dikkatli olmak, olabildiğince bebeğimizi korumak lazım. Bu önlemlerin en başında, kesinlikle anne sütü ile beslenmek gelir. Bebeklerinizi, ek gıdaya geçiş için önerilen 6. aydan sonra ek gıdaya başlatmak da bir önlemdir. Böylece aile içerisinde genetik olarak alerji riski varsa da, bu riski azaltmış olacaksınız. Çünkü anne sütünde alerjen bulunmamakta ve bu da bebeğe zarar vermemektedir. Kısacası bebekleri alerjiden korumak için en etkili yöntem uzun süre anne sütüne devam etmek olacaktır. Anne sütünü arttırmak yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bebeklerimizi alerjiden korumak adına dikkat edeceğimiz bir başka önemli konu da evde kesinlikle sigara içilmemesidir. Ayrıca evin temiz olması ve aşırı tozlu ya da kirli şekilde durmaması gerekmektedir. Eğer evde beslemekte olduğunuz bir hayvan varsa, bebeğinizin doğumundan sonra alerjik sorunlar yaratabilir. Bu durumda da önlem almanız gerekmektedir.
Ek gıda geçişlerinde muhakkak her gıdaya tek tek başlamanız önerilmektedir. Böylece alerjinin hangi besinlerde ortaya çıkabileceğini de tespit etmek mümkündür. Buna göre inek sütü alerjisinde kullanılan mamalar ile alerji yapmayan bebek mamaları ayrımını yapabileceksiniz.
Son dönemde bebeklerde görülen alerjilerin bir diğer sebebi ise yanlış kumaş seçimi, kumaş boyaları, çıt çıt fermuar gibi tamamlayıcı aksesuarlarda bulunan metallerden tetiklenen cilt alerjisi olabilir. Zuppers’in tüm ürünleri en kaliteli kumaştan Oeko-Tex sertifikalı olarak üretilmektedir. Fonksiyonel Puset ve Emzirme Örtüsü bebeğinizin pusetini sararak polen, duman, hava kirliliği, hafif rüzgar ve fazla güneşten koruma sağlar. Zuppers fular önlüklerin çıt çıtlarında cilt alerjsine sebep olabilecek nikel bulunmamaktadır.