Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Diş çıkarma süreci,gerek bebek gerek ebeveynler için zorlu bir dönemdir. Diş çıkarmaya ait belirtiler, dişlerin oluşum süreci ve bu dönemde süreci kolay atlatmak ile ilgili ipuçları için Diş Hekimi Ayşın Karadağlılar ile görüştük. Kendi kaleminden buyurun yazımıza…

Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Yaşamımız boyunca bitip tükenmeyen sevgi, endişe, sevinç ve merak kaynağımız. Ben de bir diş hekimi, harika bir evlat ve torun sahibi olarak sizlerle bilgilerimi ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde diş çıkarma, ailelerin hassasiyetle üzerinde durduğu konulardan biridir. Süt dişlerinin oluşumu bütün organlar gibi anne karnında 4. aydan itibaren başlar. Sağlıklı oluşumları için hamilelik süreci çok önemlidir. Anne olarak yediğiniz gıdalar, geçirdiğiniz hastalıklar hatta mental durumunuz bile süt dişleri oluşumunda etkilidir.  Bu sebeple kalsiyum yönünden zengin gıdalar almak, mümkün olduğunca hastalıktan ve stresten korunmak bebeğinizin diş oluşumunu olumlu etkiler. Dengeli beslenme ve anne sütünü arttırmak ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Zamanı

Bir diş doktoruna ilk sorulan soru bebeğimin dişleri ne zaman çıkacak oluyor. Maalesef bu sorunun belirli bir yanıtı yok. Çünkü diş çıkarma zamanı genellikle kalıtımsaldır. Her bebeğin diş hikayesi kendine hastır, genelleme yapmak doğru değildir. Bebeklerde süt dişleri ortalama 6. ayda başlar. Fakat anne veya babada erken dişlenme varsa bebeklerinde de 4. aydan itibaren dişlenme başlayabilir. 1,5 yaşına kadar diş çıkarmama durumunu normal karşılarız. Ancak bebeğiniz 18 aylıksa ve hala hiç dişi çıkmadıysa bebeğinizi önce çocuk doktorunuza sonra da bir diş hekimine göstermenizi tavsiye ederim.

Diş Çıkarma Sırası

Diş çıkarma sırası belirli olsa da kimi bebeklerde ufak farklılıklar da olabilir. Toplamda 20 süt dişinin kronolojik çıkma sırası alt ön iki keser diş, üst ön iki keser diş, alt yan kesiciler, üst yan kesiciler, üst birinci azı, alt birinci azı, köpek dişleri ve en son ikinci azılar şeklinde tamamlanır. Dişlenme bitimi çocuğunuzun 2,5-3 yaşını bulabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Diş çıkarma belirtileri çoğu bebekte görülür. Bazen ise siz daha farkında olmadan bir de bakmışsınız bebeğinizin ilk dişi çıkıvermiş. Genellikle diş çıkarma belirtileri birkaç ay evvelden başlar. Salyanın artması, bebeğin parmaklarını ağzına sokması, ağız veya kulaklarda kaşınma normaldir. Hatta bazen salyanın çok artışına bağlı ağız çevresinde kızarıklıklar ve öksürük görülebilir. Diş çıkarma ishal ve ateş de yapabilir. Fakat bu durumda çocuk doktorunuza danışmanızda fayda var, sebebi başka şeyler de olabilir.

Dış çıkarma sürecinde bebeğinize yardımcı olmak için parmağınızla bebeğinizin diş etlerine yapacağınız yumuşak dairesel masaj faydalıdır. Soğutulmuş diş kaşıyıcılar ya da bebeğinizin hangi ayda olduğuna bağlı olarak parmak boyunda soğutulmuş gıdalar da kaşıntıyı ve ağrıyı hafifletir.

Çocuklarda Diş Bakımı

Çocuklarda diş bakımını 2 yaşına kadar anne baba yapmalıdır. Özellikle 4 ön diş çıktıktan sonra bebeğinizin dişlerini temiz bir tülbent ile ovalayarak silmelisiniz. Diş sayısı fazlalaştığında parmak diş fırçası da kullanabilirsiniz. 2 yaşından itibaren sizlerle birlikte ve sizin kontrolünüzde diş fırçası ve florürsüz diş macunu ile dişlerini fırçalayabilir. Bir çocuğun sağlıklı ve verimli diş fırçalaması 6 yaşından önce olamaz. Bu sebeple sizin yardımınız çok önemli. Sevgili anneler ve babalar; evde yaşayanlarda düzenli diş fırçalama alışkanlığı yoksa çocuklarda da olmuyor. Sizden görüp öğrenmesi en güzeli.

Çocuklarda Diş Çürümesi

Çocuklarda diş çürümesi ile ilgili en sık görülen neden, çok şekerli ve asitli gıda tüketimidir. Özellikle gece yatmadan çocuğa meyve suyu veya süt vermek en sık yapılan yanlıştır. 6.aydan sonra gece emzirme sonrasında biraz su vermek dişler açısından faydalı olacaktır.Unutmayın, ağız içi mikropları gece çalışır.

Süt dişleri çene kemiğinde daimi dişlere yer hazırlar. Bu nedenle süt dişlerinin erken kaybını asla istemeyiz. 6 yaşında çıkan ilk daimi dişler 1. büyük azılardır. Daimi dişlerin sıralanmasında ve çene kapanışında rehber dişlerdir. İlk çürüyen daimi dişler de genellikle bunlardır. Aileler çocuğun yaşı küçük olduğu için çürüğü atlar veya çok önemsemezler. Oysa ki bu daimi bir diş çürüğüdür ve hayat boyu çocuğun ağzında kalıcı hasarlar oluşabilir. O nedenle, çocuğunuzu 2 yaşından itibaren diş hekiminizle tanıştırıp belli aralıklarla onu da götürün ki hem kontrolü yapılsın hem de diş hekimini kanıksasın. Aksi takdirde ileri ki yaşlarda doktor korkusu büyüyor ve çocuklar diş tedavisinde çok zorlanıyorlar.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.

Yorumunuz var mı?

Mailiniz paylaşılmayacaktır.

X
25 TL İndirim
E-Posta listemize katıl anında 25 TL indirim kazan.
    Bültene Abone Ol
    Bülten Şartlarını kabul ediyorum.