Bebeklerde Soğuk Algınlığı

Bebeklerde Soğuk Algınlığı

Bebeklerde Soğuk Algınlığı yenidoğan bebeklerde sık görülmez. Çünkü yenidoğan bebekler dünyaya uyum sürecinde doğal bir bağışık sistemiyle dünyaya gelirler ve soğuk algınlığı gibi tehditler ilk aylarda pek yaygın değildir. Ancak anneden bebeğe sütle geçen antikorlar ilk 6 aydan sonra etkisini kaybeder ve yavrunuz bu süreçten sonra virüslere karşı savaşında hazırlıksız yakalanabilir. Bundan sonraki dönemde bağışıklık sistemi de henüz gelişimini tamamlamadığı için bebeklerin yıl içinde 8-10 kez nezleye yakalanması anormal bir durum değildir.
Bebeğinizin nezleye yakalanması, ebeveyn olarak sizin için üzücü ve zahmetli olabilir; ancak bu süreç içinde bebeklerin bağışıklık sistemi virüsleri tanılayarak bir savunma mekanizması geliştirir ve bu sonraki dönemde bebeğin hastalıklarla mücadelesinde önemli rol oynar. Bağışıklık sistemi ilk olarak kusursuz çalışan bir sistem değildir, virüs ve bakteri gibi tehditlerlerle mücadele ederek bebeğinizin gelişimiyle birlikte ilerler. Hastalık sürecinde bebeğiniz hassas ve titiz bir bakıma ihtiyaç duysa da soğuk algınlığı çoğunlukla ciddi bir problem ortaya çıkarmaz.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri

  • Hapşırma
  • Öksürük
  • Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
  • Ateş
  • Kusma
  • İshal
  • İştah kaybı

3 aylık veya daha küçük bebeklerde ateşin yükselmesi enfeksiyonun belki de tek belirtisidir. Ateşin 38 C derecenin üstüne çıktığı durumda yavrunuzu bir an önce doktora götürmelisiniz. 6 aylık ve daha büyük bebeklerde nezle genellikle 10-15 gün içinde etkisini kaybeder. Ancak soğuk algınlığına karşı yeterli hassasiyetin gösterilmemesi bebeğinizde sinüzit, akut kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonları beraberinde getirebilir. Yeterli bakımın yapılmaması ileride daha zahmetli ve kronik problemleri ortaya çıkarma riskini beraberinde getirecektir.

Virüs ve Bakteriler Bebeğinize Nasıl Ulaşır?

Nezleye yol açan 200 civarında virüs bulunmaktadır ve bu virüsler burun ve boğazda enfeksiyon oluşturur. Bağışıklık sistemi virüslerle mücadeleden sonra virüsleri tanımlar ve sonraki süreç için hızlı bir savunma geliştirir. Ancak çok sayıda virüs bulunması bebeklerin ilk yıllarında çokca nezleye yakalanmasına neden olur. Bağışıklık sistemi geliştikçe nezle atakları azalacaktır. Virüsler vücuda genellikle 3 açıklıktan ulaşırlar; burun, ağız veya göz.

  • Hava yoluyla; hasta birisi bebeğinize temas etmese bile öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında yayacağı virüsler bebeğinize ulaşabilir. 
  • Temas; virüsler temas yoluyla kolayca yayılabilir.
  • Hijyenik olmayan koşullarda ; virüsler herhangi bir yüzeyde 4-5 saat kadar etkinliklerini koruyarak tehdit oluşturabilirler. Özellikle yabancı ortamlarda gezerken puseti kapatmak için, restoranda mama sandalyesi hijyeni için  Zuppers örtünüzü yanınızda götürerek riski azaltabilirsiniz.
Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.

Bebeğimi Virüslerden Nasıl Koruyabilirim?

  • Bebeğinizi hastalardan uzak tutunuz. Özellikle sonbahar ve kış aylarında virüslerin bolca bulunabileceği toplu kullanım alanlarını tercih etmeyin. 
  • Ellerinizi düzenli olarak yıkayın. Virüslerin ellerde yaygın olarak bulunduğunu unutmayın.
  • Temizlik ve hijyen. Bebeğinizin sıkça kullandığı eşyaları düzenli olarak temizleyin.
  

Yorumunuz var mı?

Mailiniz paylaşılmayacaktır.

X
25 TL İndirim
E-Posta listemize katıl anında 25 TL indirim kazan.
    Bültene Abone Ol
    Bülten Şartlarını kabul ediyorum.